Αρπαγή 6χρονου: Ποιες οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού – Tι καταγγέλλει η θεία του (video)

Για την ψυχολογία ενός παιδιού που απάγεται από κάποιον γονέα του μίλησε στην ΕΡΤ ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος με αφορμή την αρπαγή και μεταφορά στο εξωτερικό του 6χρονου από την Κηφισιά. Η θεία του παιδιού, Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας διερωτήθηκε πώς ο ανήλικος ανιψιός της ταξίδεψε από την Κηφισιά στη Νορβηγία και αν χρησιμοποιήθηκε πλαστό διαβατήριο.

«Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι κάτι δεν έγινε σωστά» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η συγγενής του μικρού καταδεικνύοντας τα λάθη στη διαχείριση της εξαφάνισης του παιδιού και της αρπαγής του από τον Νορβηγό πατέρα του.

«Έχουμε αναθέσει σαν κράτος στις αεροπορικές εταιρείες να περιφρουρούν τις δικαστικές αποφάσεις και τις απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα όταν κάποιος έχει διαπράξει εγκληματικές ενέργειες;», διερωτήθηκε η κ. Τερζοπούλου.

Μιλώντας για την υπόθεση ανέδειξε το θέμα της διαφυγής του 6χρονου με πλαστό διαβατήριο. «Μπορεί το παιδί να ταξίδεψε με πλαστό διαβατήριο;» είπε και πρόσθεσε ότι αναμένει την σχετική επιβεβαίωση από την ΕΛ.ΑΣ.

«Υπήρχαν κάποια ονόματα τα οποία ήταν ήδη γνωστά, ο οδηγός του βαν και ο πατέρας. Αυτά τα δύο ονόματα θα έπρεπε λογικά να ελεγχθούν», επισήμανε η κ. Τερζοπούλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος έχει την κηδεμονία του παιδιού, η θεία του εξάχρονου υποστήριξε ότι «τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι το παιδί πρέπει να μείνει μαζί της. Είναι κάποια πράγματα που αφορούν τη δικαιοσύνη. Εκκρεμούν υποθέσεις. Την προσωρινή επιμέλεια την έχει η μητέρα. Εδώ μιλάμε για μία εγκληματική ενέργεια που έγινε».

Σύμφωνα με την ίδια «πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες της αστυνομίας και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά όσων εμπλέκονται με την υπόθεση. Το παιδί πρέπει να επιστρέψει στη μητέρα του. Ως Κράτος πρέπει να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως ακριβώς κάνει και η Νορβηγία και υπερασπίζεται τους δικούς της πολίτες.

Τα τραύματα στον ψυχισμό του παιδιού

«Εμείς σαν φορέας ασχολούμαστε με τον τομέα των εξαφανίσεων και αρπαγών. Μια σημαντική διάσταση είναι πώς το παιδί μεταβολίζει όλη αυτή την συμπεριφορά. Πώς μετακινείται από τη μία χώρα στην άλλη, με όποιον συνοδό», δήλωσε ο κ. Αλεβίζος.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό ο ψυχολόγος στο «Χαμόγελο του παιδιού» είπε ότι αν ένα παιδί απειληθεί μπορεί και να μην αντιδρούσε αν ήταν σε σοκ.

Μιλώντας για τους ελέγχους που γίνονται στον «Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος» ο κ. Αλεβίζος τόνισε ότι από την εμπειρία του γνωρίζει ότι γίνονταια αυστηροί έλεγχοι.

Το χρονικό της αρπαγής από την Κηφισιά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Γεραφέντη ο πατέρας του 6χρονου Ράινερ, συνοδευόμενος από στενό συγγενή του άρπαξαν το παιδί στις 8.40 το βράδυ της Τρίτης (20/5) από το σπίτι που βρισκόταν με την προγιαγιά του στην Κηφισιά και διέφυγαν χρησιμοποιώντας νοικιασμένο λευκό βαν το οποίο εγκατέλειψαν έξω από τα γραφεία της ενοικιάστριας εταιρείας στη Λ. Συγγρού. Κατόπιν με άλλο ΙΧ κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με σκοπό να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό άλλη ευρωπαϊκή χώρα καθώς δεν υπήρχε απευθείας πτήση για Όσλο.

Το βαν βρίσκεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια για συλλογή τυχόν γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων.

Όλα έδειχναν από την αρχή ότι το κίνητρο της αρπαγής κρυβόταν στη διαμάχη μεταξύ των γονιών για την επιμέλεια του παιδιού καθώς ο πατέρας του είναι μόνιμος κάτοικος Νορβηγίας. Ο δικηγόρος του πατέρα επικοινώνησε με το Χαμόγελο του Παιδιού λέγοντας πως το παιδί είναι ασφαλές και ζήτησε να αρθεί ο συναγερμός Amber Alert.

Ποια τα λάθη της αστυνομίας

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος Αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής αναφέροντας ότι «το παιδί προφανώς έφυγε από Θεσσαλονίκη με πτήση για Κοπεγχάγη. Πρόκειται για πτήσεις εντός ζώνης Σένγκεν , όπου είναι ελεύθερη η διέλευση χωρίς διαβατηριακό έλεγχο».

«Από την στιγμή που υπήρχε μια καταγγελία και μία μήνυση έπρεπε να ενημερωθούν όλα τα συνοριακά σημεία», επισήμανε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Θα έπρεπε ο υπάλληλος (του αεροδρομίου) να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει με το διαβατήριο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος