Ν. Σμύρνη: Σοκ από τις εικόνες βίας – Εκκλήσεις προς όλους για ψυχραιμία

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε την Τρίτη 09/03/2021 το απόγευμα η Νέα Σμύρνη, στη συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας, στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή. H ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική καθώς έπεσαν δεκάδες μολότοφ και πέτρες και η ΕΛΑΣ έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ συνολικά 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και ο ένας σοβαρά. Εν τω μεταξύ, σάλο έχουν προκαλέσει βίντεο που είδαν τη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικης δικτύωσης με αστυνομικούς που εκτοξεύουν απειλές ή χτυπούν και κλωτσούν πολίτες κατά τις προσαγωγές τους, στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης. Και το υλικό αυτό είναι στη διάθεση της ΕΛΑΣ, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι θα εξεταστεί ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά, και εφόσον προκύψει κάτι παράτυπο θα αποδοθούν ευθύνες.

Η εικόνα σήμερα στους δρόμους της Νέας Σμύρνης όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια είναι άσχημη, καθώς υπάρχουν κατεστραμμένα αυτοκίνητα ενώ στο οδόστρωμα πέτρες, υπολείμματα από τις μολότοφ, τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα.

Ο 27χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ελαφρότερα τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, εκ των οποίων τρεις παραμένουν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ της ΕΡΤ Μαίρη Σκανδάλη ο 27χρονος αστυνομικός είχε αιμοραγία και θλαστικά τραύματα και κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αλλά δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό όργανο. Αναμένεται σύντομα να αναρρώσει.

“Να σπάσουμε τον κύκλο της βίας”

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θοδωρής Χρονόπουλος απηύθυνε έκκληση για απομόνωση οποιαδήποτε φωνής συντηρεί την ένταση. Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο βίας που φαίνεται να ανοίγει, είπε. Τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξουν ούτε συμψηφισμοί, ούτε ρεβανσισμοί και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μαρτυρίες και βιντεοληπτικό υλικό που θα αξιοποιηθεί προανακριτικά.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι κουκουλοφόροι πέρασαν στην κεφαλή της πορείας προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, πετώντας βόμβες μολότοφ και φωνάζοντας συνθήματα. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν με χημικά και νερό από την υδροφόρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους ταραξίες. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα και σε αστυνομικούς.

Εκτός κινδύνου ο 27χρονος αστυνομικός που δέχθηκε επίθεση

Ένας 27χρονος αστυνομικός της Ομάδας ΔΡΑΣΗ τραυματίστηκε όταν του επιτέθηκε διαδηλωτής και σωριάστηκε στο έδαφος. Στη συνέχεια άλλοι διαδηλωτές τον κλώτσησαν, ενώ συνάδελφοί του έσπευσαν να τον σώσουν.

Στο σημείο πήγε αρχικά για τις πρώτες βοήθειες κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, ενώ στη συνέχεια τον παρέλαβε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η ΠΟΑΣΥ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την επίθεση ως απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του αστυνομικού.

Δεκαέξι συλλήψεις έγιναν συνολικά από την αστυνομία, ενώ προσήχθησαν και άλλα 30 άτομα. Για τους 16 σχηματιστηκε δικογραφία και το μεσημέρι οδηγούνται στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ν. Σμύρνη: Σοκ από τις εικόνες βίας – Εκκλήσεις προς όλους για ψυχραιμία
(EUROKINISSI)

Σάλος από βίντεο με βία κατά πολιτών

Οργή έχουν προκαλέσει όμως και οι σκηνές αστυνομικής βίας που κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Σε ένα από αυτά, αμέσως μετά την καταγραφή του άγριου ξυλοδαρμού του αστυνομικού, άλλος αστυνομικός της ομάδας Δράση, ακούγεται να προτρέπει την ομάδα του… “Πάμε να τους σκοτώσουμε”.

Σε άλλο, δεκάδες αστυνομικοί μπαίνουν σε μαγαζί, βρίσκουν έναν νεαρό, τον βγάζουν στο πεζοδρόμιο και ενώ είναι σωριασμένος κάτω του ρίχνουν κλωτσιές και τον ξυλοκοπούν με τα κλομπ, με τον κόσμο από τα μπαλκόνια να τους φωνάζει να σταματήσουν. Σε ένα τρίτο βίντεο, εμφανίζονται να μπαίνουν μέσα σε πυλωτές σπιτιών και να κάνουν συλλήψεις. Σε κάποιο σημείο στριμώχνουν διαδηλωτή σε γωνία καταστήματος. Ακολουθεί ένταση με τους δημοσιογράφους, που προσπαθούν να καταγράψουν τα γεγονότα, με την αστυνομία να τους απωθεί.

Άλλοι κάτοικοι με τα κινητά τους κατέγραψαν τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρής κοπέλας, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με αστυνομικό που φέρεται να προτείνει το όπλο του, στην οδό Θράκης, με κάποιους να μιλούν για όπλο εκτόξευσης βολίδων κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια ήταν πολύ σοβαρά γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει στέλνοντας ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση. Στο μήνυμά του επισήμανε ότι «η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά» και υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει».

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Τα επεισόδια προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις.

Για θλιβερές και διχαστικές εικόνες έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι συνιστούν ασέβεια για όλους εκείνους που δίνουν τη μάχη της πανδημίας στα νοσοκομεία. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά, ότι υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση.

Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα του άνοιξε το δρόμο, τόνισε στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Δεν μπορούμε στο βωμό της μικροπολιτικής να θυσιάζουμε την δημόσια υγεία και κανείς δεν μπορεί να επενδύει στο διχασμό και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συμπλήρωσε.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με χυδαία και γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα από όλα τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που αποδεικνύει το μεγάλο αδιέξοδο και την ευθύνη που έχουν αυτοί που κυβερνούν την χώρα, σε ατμόσφαιρα μίσους και διχασμού, δήλωσε στην ΕΡΤ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Επίσης, επίκαιρη ερώτηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών, όπως αυτό του ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε από τον αστυνομικό την περασμένη Κυριακή απευθύνει στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Καλλιεργείται μία ένταση τοξική για τις βάσεις της κοινωνικής ειρήνης και δικαιοσύνης, ανεφερε στο Πρωτο Πρόγραμμα μας ο εκπρ. Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να κάνει το διάγγελμα του την Κυριακή ή τουλάχιστον να έκανε αναφορά και στα γεγονότα της Κυριακής, συμπλήρωσε.

«Η μεγάλη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη ήταν απάντηση στην πολιτική της τρομοκρατίας και την αντιλαϊκή πολιτική που πάνε μαζί», τόνισε  εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μιλώντας στο Mega.

Την Παρασκευή το θέμα της αστυνομικής βίας θα συζητηθεί στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος, Μαίρη Σκανδάλη, Γ. Φασουλάς, Δ. Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος