Ανυπολόγιστες ζημιές από την «Αθηνά» – Καταστροφικές πλημμύρες στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια (video)

Ανυπολόγιστες ζημιές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην πυρόπληκτη Εύβοια, αλλά και σε Λάρισα, Πήλιο και Χαλκιδική. Οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους εικόνες καταστροφής και περιουσίες βυθισμένες σε τόνους λάσπης. Οι κάτοικοι αγωνιούν για τη νέα επέλαση της κακοκαιρίας τις επόμενες μέρες.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός προβλέπεται άστατος, με αρκετές νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, αλλά και διαστήματα πρόσκαιρης βελτίωσης. Την Πέμπτη και την Παρασκευή προβλέπεται νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα.

Ο χείμαρρος από τη σφοδρή βροχόπτωση του Σαββάτου σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
Με φτυάρια στα χέρια, κουβάδες, λάστιχα, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας προσπαθούν να διώξουν τη λάσπη από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου, πάνω από 200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και 15 επιχειρήσεις.

Στην Αγία Άννα, οι κάτοικοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν, ενώ ζουν και με την αγωνία των επόμενων ημερών, καθώς αναμένονται δυνατές καταιγίδες.

Τεράστιοι όγκοι νερού «έπνιξαν» και το Πήλιο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πτώσεις βράχων και καθίζηση του οδοστρώματος σε πολλά σημεία. Μπουλντόζες απομακρύνουν τα φερτά υλικά, που παρασύρθηκαν κατά τη διάρκεια της νεροποντής. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στις αγροτικές καλλιέργειες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Λάρισα. «Έχουμε περίπου στα 30 σπίτια πλημμυρισμένα, δέκα επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, έξι μαγαζιά εστίασης και καφέ» δήλωσε ο δήμαρχος Αγυιάς, Αντώνης Γκουντάρας.

Οι καταστροφές στις καστανοκαλλιέργειες στο δήμο Αγυιάς και στο δήμο Τεμπών είναι ανυπολόγιστη.

Σπίτια πνιγμένα στη λάσπη και αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά έχουνικ καταγραφεί και στην Χαλκιδική.

«Έχουμε σημαντικές ζημιές σε αρκετά σπίτια, γύρω στα 14 σπίτια» ανέφερε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Οι αρχές πάντως προειδοποιούν τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Βόρεια Εύβοια: Μάχη με τον χρόνο για τα αντιπλημμυρικά έργα

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι η μοναδική οχύρωση απέναντι στις καταστροφικές πλημμύρες, ιδιαίτερα στις αποψιλωμένες από τις πυρκαγιές περιοχές. Στη Βόρεια Εύβοια, εκατοντάδες δασεργάτες επιχειρούν να στήσουν φράγματα εκεί όπου οι καταστροφικές φωτιές αφάνισαν τον ρόλο της φύσης.

Κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας δίνουν μάχη με το χρόνο μέσα στα ρέματα για να δημιουργήσουν φραγμούς με κορμούς δέντρων.

Παρά την υπερπροσπάθεια, η θωράκιση της Εύβοιας από τις πλημμύρες ενάμιση μήνα μετα τις πυρκαγιές αποδεικνύεται μαραθώνιος, καθώς πρόκειται για 500 χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Ο χρόνος στον οποίο έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, οι μελέτες, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η υλοποίηση των μελετών είναι ένας χρόνος που δεν φανταζόμασταν ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπύρος Μάμαλης.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης στη Β. Εύβοια προβλέπουν:

  • 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων
  • 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων
  •  2.000 μέτρα σανιδότοιχων
  • 700 μέτρα κορμοφραγμάτων.

«Έχουν δοθεί ήδη 5-6 εκατομμύρια για να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις» δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

«Ξεκινούν τα φράγματα βάρους. Στη λίμνη εργάζονται πάνω από 500 άτομα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια πολιτική ευθύνη, έχει εγκαταλείψει και επιχειρησιακά και πολιτικά τη Βόρεια Εύβοια στην τύχη της και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να προωθεί μπίζνες και ντιλς» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εκτός από ανίκανοι είναι και άσχετοι ή απλώς και ανόητοι; Και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνοι» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της και να προχωρήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά αντιπλημμυρικά έργα. Έχουν εγκληματικές ευθύνες» σημείωσε ο βουλευτής ΚΚΕ Εύβοιας, Γιώργος Μαρίνος.

«Οι «πολυδάπανες μεταγραφές» και προσθήκες στον κυβερνητικό μηχανισμό όχι μόνο δεν προστάτευσαν τοποθεσίες υψηλού κινδύνου όπως η Βόρεια Εύβοια, αλλά έλαμψαν διά της απουσίας τους!» υποστήριξε η Ελληνική Λύση.

«Οι «ανάδοχοι δασών Α.Ε.» πνίγηκαν στις λάσπες στη Βόρεια Εύβοια» σημείωσε το ΜέΡΑ25.

Οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα επικεντρώνονται στις 19 λεκάνες απορροής που υπάρχουν στη Βόρεια Εύβοια.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Κώστας Παπαδόπουλος, Μαρία Σταθοπούλου, Ελένη Ραυτοπούλου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος