Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη υγειονομικών υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς

Μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται να έχει λάβει το υπουργείο Υγείας από τους Ιατρικούς Συλλόγους τις λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να συνδράμουν το ΕΣΥ, την ώρα που στις εντατικές στη Βόρεια και κεντρική Ελλάδα επικρατούν συνθήκες πολέμου. Στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται διασωληνωμένο ένα βρέφος 4 μηνών που διακομίστηκε με αναπνευστική δυσχέρεια από την Κομοτηνή. Την ίδια ώρα ευχάριστα είναι τα νέα από το ίδιο νοσοκομείο όπου οι γιατροί προκάλεσαν πρόωρο τοκετό σε 26χρονη ανεμβολίαστη γυναίκα που μεταφέρθηκε από τη Δράμα, θετική στον κορονοϊό και με σοβαρά συμπτώματα. Τόσο η ίδια όσο και το μωρό είναι καλά στην υγεία τους ενώ νοσηλεύονται σε απλή κλίνη.

Τα νοσοκομεία σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα εκπέμπουν SOS. Έχουν άμεση ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί δεν φθάνουν ούτε τους μισούς. H απόφαση για επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών έχει ληφθεί, αναμένεται να ενεργοποιηθεί την Τρίτη το πρωί ωστόσο η διαδικασία χρειάζεται κάποια 24ωρα.

«Από αύριo, θα ξεκινήσουν οι επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών αν δεν καλυφθούν τα κενά» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσθέτοντας ότι σήμερα το βράδυ αναμένουν τις απαντήσεις των Ιατρικών Συλλόγων.

«Τελεσίγραφο με ημερομηνία δεν λάβαμε… oι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε διακοπές, βρίσκονται σε εργασία εντατική εδώ και πολύ καιρό σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οι οποίοι δεν θα θέλαμε να προστεθούν σε αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φθάνει το 98%. Σε όλη τη χώρα αγγίζει το 98%.Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» νοσηλεύονται 120 ασθενείς σε απλές κλίνες ενώ η εφημερία έκλεισε με 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Υπάρχει ίσως μια χαραμάδα αισιοδοξίας γιατί οι εισαγωγές είναι λιγότερες από την προηγούμενη εφημερία δεν θα ξεπεράσουν τις 40 όταν είχαμε φτάσει τις 50, 4 ημέρες πριν» δήλωσε ο γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Χρήστος Παπαστεργίου.

Σταθερά ανοδική είναι αύξηση των κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα Σερρών καθώς ξεπερνούν τα χίλια εβδομαδιαίως ενώ 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

«Τα κρεβάτια της μονάδας είναι 10 και είναι κατειλημμένα όλα» τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, Παναγιώτης Πεγίδης.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας όπως και της Βόρειας Ελλάδας έχουν ανασταλεί κάποιες δραστηριότητες καθώς είναι αυξημένες οι εισαγωγές των ασθενών Covid.

«Τους διακομίζουμε σε Λαμία και Χαλκίδα» δηλώνει ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

Το μέτρο της επιστράτευσης γιατρών προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο για την εφαρμογή του μέτρου.

«Υπάρχει καλύτερη κινητικότητα σε σχέση με προηγούμενες μέρες, εκτιμώ όμως ότι τα κενά θα παραμείνουν και θα καλυφθούν με το μέτρο» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε «η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας αναλόγως με τα κενά που έχουν διαμορφωθεί».

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα με θέμα την αποτυχημένη όπως τη χαρακτηρίζουν διαχείριση, της πανδημίας.

Ρωτούν: «αποτελεί όντως μη αποδεκτή “πολυτέλεια” για  την κυβέρνηση η γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας , ιδιαίτερα μετά την οδυνηρή εμπειρία μιας  υγειονομικής κρίσης με πάνω από 16.000 ανθρώπινες απώλειες;».

«Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και η επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση όμως για ακόμη μια φορά επιλέγει να πάρει ημίμετρα κατόπιν εορτής» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και δεν γίνεται η κυβέρνηση να μιλάει για ΜΕΘ προσθέτοντας μόνο έναν αναπνευστήρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, στο Open TV.

Η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού εμφανίζεται αμετανόητη και επιμένει να διαπράττει τα ίδια εγκληματικά λάθη, σημειώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ..

Μέτρα κατά της πανδημίας: Έως τα μέσα της εβδομάδας οι αποφάσεις των ειδικών 

Δέκα μέρες μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, ενθαρρυντική είναι η αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σε σχέση με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, τις τελευταίες 7 ημέρες έχουμε μια καλή συμμετοχή και έχουν κλειστεί περισσότερα από 200.000 ραντεβού.

Περισσότεροι από 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό, ωστόσο, έντεκα μήνες μετά, ο ιός παραμένει στη ζωή μας, επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου: «φαίνεται ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως εκείνος της γρίπης, και θα είναι άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού».

Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.950 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέβηκαν στους 551 και 72 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα, για να εκτιμήσει την επιδημιολογική εικόνα κι αν κριθεί αναγκαίο, θα εισηγηθεί και νέα μέτρα.

«Μέτρα για τους εμβολιασμένους και διατάραξη της κανονικότητας τους, δεν βρίσκονται στο τραπέζι. Περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αν το επιτάσσουν οι ανάγκες, είναι στο τραπέζι» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μέτρο που προκρίνεται είναι αυτό του κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης των εργαζομένων στο δημόσιο. Στο τραπέζι βρίσκεται και η ενθάρρυνση της τηλεργασίας καθώς και η διενέργεια περισσότερων ράπιντ τεστ από τους ανεμβολίαστους.

Η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος, πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση. Αυτό συνεπάγεται ότι θα έχει πλήρη πρόσβαση και ασφάλεια απέναντι στον κορονοϊό» είπε ο κ. Οικονόμου.

O υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος δεν απέκλεισε την εφαρμογή μέτρου στα πρότυπα της Γαλλίας, όπου η είσοδος σε κλειστούς χώρους, για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, θα επιτρέπεται μόνο αν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου. Όπως ανέφερε «θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια διαχείριση. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται, αλλά θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε».

Διασπορά… των αρνητών

Αμετανόητοι συνεχίζουν την αντιεπιστημονική τους προπαγάνδα αρνητές του εμβολίου και των κατοχυρωμένων θεραπειών.

Ο πρώην επόπτης δημόσιας υγείας που φέρεται να καθοδηγούσε μέσω τηλεφώνου την 51χρονη αρνητή που κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου έκανε… εκστρατεία κατά των εμβολίων μέσω βίντεο που δημοσίευε στο Facebook.

«Είναι υπάλληλος της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, δεν ασκεί καθήκοντα επόπτη υγείας, μιλήσαμε με τον Εισαγγελέα να μάθουμε τις κατηγορίες για να βεβαιώσουμε και εμείς τα πειθαρχικά παραπτώματα» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας.

«Ήταν δικαίωμά της να μην εμβολιαστεί. Δεν φταίει σε τίποτα. Οι γιατροί στο νοσοκομείο φταίνε» δήλωσε συγγενής της 51χρονης.

«Άνθρωποι σαν αυτούς που δεν αποδέχονται την επιστήμη καλύτερα να μην έρχονται καθόλου στο νοσοκομείο γιατί λειτουργούν σε βάρος των ανθρώπων που θέλουν να σωθούν» τονίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Διαμαντής Χλωρός.

Μάχη για τη ζωή δίνει ζευγάρι αρνητών του εμβολίου από το Ηράκλειο Κρήτης.

«Η μεν κυρία ήταν αρνήτρια με πλούσια δράση αρνητισμού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο άνδρα της χαροπαλεύει δυστυχώς σε μονάδα, η κυρία νοσηλεύεται σε κλινική covid είναι τραγικό, σχετικά νέοι» σχολιάζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Βλέπετε ότι η θνητότητα στο τέταρτο κύμα είναι πάρα πολύ μεγάλη είναι και οι παρεμβάσεις που γίνονται στο έργο των γιατρών, και δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Στη Λάρισα 24 μαθητές δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί οι γονείς τους είναι αρνητές και δεν αποδέχονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μάσκες και τα διαγνωστικά τεστ.

Ιερέας από τη Λάρισα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο στον ίδιο θάλαμο με έναν εμβολιασμένο και δύο ανεμβολίαστους έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

«Ένας εμβολιασμένος εγώ και δύο ανεμβολίαστοι, ο ένας δυστυχώς γιατρός και ο άλλος θύμα του πνευματικού του. Μετανιωμένοι οικτρά και οι δύο. Ας ελπίσουμε ο κόσμος ν’ αναθέτει τα της υγείας του στους γιατρούς» τονίζει ο Πατέρας Νικόλαος Κιούσης.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας μία 52χρονη ασθενής με κορονοϊό επιτέθηκε σε κατάσταση αμόκ σε γιατρό και νοσηλευτές, οι οποίοι χρειάστηκε να καλέσουν την Αστυνομία.

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχουν μπει τυχόν κυκλώματα από γιατρούς, φαρμακοποιούςυπαλλήλους και πολίτες που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για:

· Πλαστά πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νόσησης και rapid test)

· Fake news για κορονοϊό και εμβόλια

· Κίνημα κατά της μάσκας

· Αντιεμβολιαστές κατά εκπαιδευτικών

· Αντιεμβολιστές ιερείς

· Άρνηση διασωλήνωσης ασθενούς

· Κορονοπάρτι

· Διασπορά covid-19 σε δομές υγείας ή φιλοξενίας ηλικιωμένων

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αδικήματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα κατά της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Να θυμίσουμε πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 285 του ποινικού κώδικα αν η παραβίαση των μέτρων, έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα ισόβια.

Εκτός από τις κατά τόπους Εισαγγελίες, πάνω από πέντε φορές παρενέβη και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ξεκαθαρίζοντας τα όρια του νόμου αλλά και το πλαίσιο ποινών που επιφέρουν κάποιες πράξεις παραβίασης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα, Δέσποινα Αμαραντίδου, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μαρία Σταθοπούλου, Ελένη Αποστολίδου, Ειρήνη Βασάλου, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Φωτεινή Γιολτζίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος