Α. Εξαδάκτυλος στο Πρώτο: Δεν έχουμε τελεσίγραφο για την επιστράτευση για σήμερα- Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας (audio)

«Δεν έχουμε τελεσίγραφο για σήμερα, γιατί ο Υπουργός και η αναπληρώτρια Υπουργός ήταν μαζί μας το Σάββατο το πρωί για πολλές ώρες και τελεσίγραφο με ημερομηνία δεν λάβαμε» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Όλη η συζήτηση για τελεσίγραφο και επιστράτευση, για να μιλάμε και ελληνικά, γιατί επίταξη λέμε για τα άψυχα, που εδώ και 10 μέρες αντιμετωπίζουμε, δεν μας βοηθά καθόλου για να προσέλθουν άνθρωποι. Αν πάρετε τηλέφωνο έναν γιατρό και του πείτε έλα ή σε φέρνω, θα σου απαντήσει κατά πάσα πιθανότητα έλα φέρε με» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Με την παραδοχή ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη για στήριξη του δημοσίου από ιδιώτες γιατρούς, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε ότι η ανταπόκριση είναι σταδιακή γιατί αυτούς που αφορά η ανάγκη είναι λίγοι. «Θέλουμε ανθρώπους από συγκεκριμένες ειδικότητες και με συγκεκριμένη κλινική εμπειρία. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε διακοπές, βρίσκονται σε εργασία εντατική εδώ και πολύ καιρό σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οι οποίοι δεν θα θέλαμε να προστεθούν σε αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία».

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «για το θέμα συζητούν πάρα πολλοί που δεν ξέρουν καν για τι μιλάνε. Αυτοί  που ξέρουν για τι μιλάνε και αναφέρομαι στην αναπληρώτρια υπουργό που έζησε την κατάσταση ως διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, θα διαπιστώσετε ότι μιλά με πολύ διαφορετικό τρόπο και ορθώς. Εδώ και 10 μέρες υπάρχουν άλλοι που έχουν κάνει οτιδήποτε μπορούσαν να κάνουν για να δυσκολέψουν την ζωή μας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως είναι αναγκαίο να περιοριστεί η έκταση της πανδημίας, καθώς είναι πολύ υψηλή και αυτό σημαίνει ότι θα την συναντήσουμε όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 θα κινδυνεύσουν σοβαρά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις εντατικές που γεμίζουν, ενώ αναχωρούν καθημερινώς κατά δεκάδες οι ασθενείς αδίκως, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Για τους άνω των 65, θα έλεγα και για τους άνω των 50, υπάρχει αναγκαιότητα εμβολιασμού. Δεν θα έμπαιναν στις εντατικές και δεν θα πέθαιναν καθημερινώς».

Πρέπει να καταβάλουμε όλοι προσπάθεια να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και χωρίς να μας το επιβάλουν, χρησιμοποιώντας την μάσκα και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Αν η πολιτεία αναζητήσει την συμβουλή μας για περαιτέρω ρυθμίσεις, προφανώς και θα τις δώσουμε και βλέπουμε ότι αυτό κάνουν και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Το θεωρώ λογικό, αναμενόμενο και αναγκαίο να συζητηθούν και να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα για να μην φτάσουμε σε ένα σημείο το οποίο είτε θα έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα για να ολοκληρωθεί η επίδραση της πανδημίας, ή θα υπάρξει αναγκαιότητα πολύ αυστηρότερων μέτρων για να περιοριστεί. Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να καταλάβουμε ότι είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας παντού, είναι η ώρα να το επιβάλουμε». Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη να προσέχουν και οι εμβολιασμένοι, καθώς «ένας στους 20 εμβολιασμένους περίπου, δεν έχει άμυνα και δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός. Είναι ο άτυχος που δεν αποκτά άμυνα μετά τον εμβολιασμό του, άρα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι προσεκτικοί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος