Ανοίγουν το Σάββατο τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ετών – Στις 28/5 η απόφαση για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά

Το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών που σήμερα εμβολιάζεται μόνο με το AstraZeneca. Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των νέων ηλικίας 35-39 ετών στο πρόγραμμα εμβολιασμού, με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού να ξεπερνούν τις 100.000 τις πρώτες ώρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα την Τετάρτη.

Την Παρασκευή 28 Μαΐου θα αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Αν εγκριθεί, το σκεύασμα αυτό θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που θα λάβει το πράσινο φως του EMA για να χορηγηθεί στους εφήβους στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το παρόν το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί για χορήγηση σε όσους είναι άνω των 16 ετών.

«Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ για νεότερες ηλικίες θα γίνει και για εμάς» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της AstraZeneca τελικά δεν διαφοροποιούνται. Τη σχετική απόφαση έλαβε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη μετά τα τελευταία περιστατικά θρομβώσεων.

Στην έκτακτη σύσκεψη εξετάστηκαν 5 περιστατικά θρόμβωσης σε σύνολο 905.915 δόσεων που χορηγήθηκαν από την συγκεκριμένη εταιρεία. Τέσσερα από τα περιστατικά εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και ένα σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα κατέληξε.

Την ίδια ώρα, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από θρόμβωση ως συνέπεια του κορονοϊού.

«Πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για σοβαρή θρόμβωση αν κάποιος νοσήσει με Covid», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.517 νέα κρούσματα κορονοϊού και 44 θανάτους, ενώ 547 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος