AstraZeneca: Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια εμβολιασμού στην Ελλάδα – Οι συστάσεις για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών (video)

Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, μετά τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η  Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε στοιχεία για τα 5 περισταστικά θρόμβωσης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και έκανε συστάσεις σχετικά με τη συνέχιση του εμβολιασμού για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης/ θρομβοπενίας (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε» ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.

Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συστηματικά από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφονται μετά τον εμβολιασμό.

Συστάσεις για τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το πρόγραμμα, καθώς το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί τον κινδύνων.

Toν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, διατρέχουν οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Ωστόσο, σημείωσε ότι και σε αυτή την ομάδα συστήνεται, για τη δεύτερη δόση, η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς «η εμφάνιση ΤΤS είναι εξαιρετικά σπάνια».

Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικού τύπου εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος