Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς – Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 18 – 29 με J&J

Κάρτα επιβίβασης στο… τρένο των εμβολιασμών παίρνει πλέον το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και για την ηλικιακή ομάδα από 18 έως 29 ετών. Στο δυναμικό των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων προστίθεται από τη Δευτέρα, αυτό της Κέρκυρας ενώ ανοίγουν σταδιακά και νέες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται από τη σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας, με τους ειδικούς επιστήμονες, ωστόσο, να εκφράζουν προβληματισμό για κάποιες περιοχές, στις οποίες το ιικό φορτίο έχει παρουσιάσει αύξηση και την Πολιτεία να δηλώνει ετοιμότητα για εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, όπου κριθεί απαραίτητο.

Ώθηση στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στην χώρα δίνει το άνοιγμα της πλατφόρμας από χθες το βράδυ, για τον ορισμό ραντεβού ατόμων 18 έως 29 ετών, με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, μετά την επιβεβαίωση της νέας παραλαβής.

Και στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, έχουν πρόσβαση από σήμερα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 34 ετών.

Έκκληση να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό έκανε από την Κέρκυρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισκέφθηκε το νέο mega εμβολιαστικό κέντρο που ξεκινά τη λειτουργία του τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης Γαλάζια Ελευθερία, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε καμπανάκι για τις περιοχές που φλερτάρουν με το κόκκινο και υπενθύμισε την χρήση του νέου επιδημιολογικού εργαλείου, την ψηφιακή πλατφόρμα covid19.gov.gr, από την οποία όλοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας, ανά περιοχή.

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου, σε διάφορες περιοχές της χώρας την τελευταία εβδομάδα όπως:

  • Ρόδος κατά 43%
  • Μυτιλήνη κατά 36%
  • Χανιά κατά 26%
  • Τροιζηνία, με τριπλάσια κρούσματα
  • Σύρος κατά 50%

Στη Σύρο, όπου καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου, οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Στο εμβολιαστικό κέντρο, στο νοσοκομείο του νησιού βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Σύρο, Μαρία Σταθοπούλο,υ στο νοσοκομείο του νησιού υπάρχουν 5 εμβολιαστικές γραμμές για 450 εμβόλια την ημέρα.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας σε όλη τη χώρα, στα νησιά μας και εδώ στη Σύρο όλα είναι εξαιρετικά», δήλωσε ο Β. Κικίλιας.

«Έχουμε μπροστά μας την τουριστική περίοδο και οφείλουμε να τονώσουμε και να ενισχύσουμε την οικονομία μας, το τουριστικό μας προϊόν, με τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, πάντα, όμως, τηρώντας και τους κανόνες Δημόσιας Υγείας.

Θέλω να πω ότι όποια εμβόλια έρχονται στο Πρόγραμμα “Ελευθερία”, αμέσως διοχετεύονται μέσα από το μηχανισμό μας στις εμβολιαστικές γραμμές και εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας. Αυτό γίνεται πλέον από χθες το βράδυ και με τα εμβόλια της Johnson & Johnson σε όλη τη χώρα για τους συμπατριώτες μας από 18 ετών και άνω», επισήμανε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Με βάση τον αριθμό των εμβολίων τα οποία έχουν έρθει- 50.000 εμβόλια- αυτή τη στιγμή εξασφαλίσαμε τα νησιά μας και θα υπάρχουν εμβολιαστικές γραμμές και στην υπόλοιπη χώρα».

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έκρινε ασφαλή την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12 έως και 15 ετών. Η επίτροπος υγείας της ΕΕ χαιρέτησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και τόνισε:

“Πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους”.

Την ίδια ώρα, αργά αλλά σταθερά αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, αποφορτίζοντας τα νοσοκομεία.

Από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν γυμναστήρια υπό αυστηρές προϋποθέσεις, γήπεδα 5Χ5 και γήπεδα μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Ακόμα, επιτρέπονται αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων και εκλογές αιρετών εκπροσώπων δια ζώσης έως 150 άτομα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη, Θανάσης Χιούσι, Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μαρία Σταθοπούλου, Γιάννης Ανδριώτης, Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος