ΕΕ: 9 στα 10 κρούσματα θα είναι από τη μετάλλαξη «Δ» – Η σκυτάλη του εμβολιασμού την Πέμπτη στους εφήβους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή. Την ίδια ώρα περισσότερα από 520.000 ραντεβού για εμβολιασμό προγραμματίστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες στη χώρα μας ενώ τη σκυτάλη παίρνουν από αύριο οι έφηβοι καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15-17.

Η πορεία της πανδημίας καθορίζεται από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Δ, επίσης όμως από τους νέους και ανεμβολίαστους όπως και τους σκεπτικιστές άνω των 60, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης.

Το τέταρτο κύμα είναι εδώ, αφορά τους ανεμβολίαστους και τα 5.000 κρούσματα μέχρι αρχές Αυγούστου θα είναι η ζοφερή πραγματικότητα, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής. Εκτίμησε ότι με τείχος εμβολιαστικής κάλυψης στο 45%, το τέταρτο κύμα θα έχει μικρότερη επιβάρυνση στο ΕΣΥ από πλευράς νοσηλευομένων και θανάτων.

«Έκρηξη» στα ραντεβού για τον εμβολιασμό

«Έκρηξη» στα ραντεβού για τον εμβολιασμό παρατηρείται μετά τις εξαγγελίες κινήτρων στους νέους για να εμβολιαστούν, αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. H καταγραφή δείχνει τριπλασιασμό στον αριθμό των ημερήσιων ραντεβού, από τις 15.000 που κλείνονταν έως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου. Από τις 28/6/2021 (ημέρα ανακοίνωσης του freedom pass) έχουν κλειστεί σε δυο εβδομάδες 520.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης. Τα ραντεβού αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τις δύο τελευταίες μέρες. Mετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τη Δευτέρα και έως στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης, προγραμματίστηκαν περισσότερα από 80.000 ραντεβού, από 45.000 πολίτες. Κινητικότητα υπήρξε και στους κόλπους των υγειονομικών ενώ τις τελευταίες δυο εβδομάδες 100.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 25 ετών μπήκαν στην Εθνική Εμβολιαστική Εκστρατεία.

Η υπουργός παιδείας, Nίκη Κεραμέως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο πλαίσιο υποχρεωτικότητας και οι εκπαιδευτικοί. Για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, είπε ότι θα λειτουργήσουν κανονικά.

Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Στο γηροκομείο Βόλου, το 65% του προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί. Το αποτέλεσμα, είναι να προσβληθούν από τον ιό, 8 ηλικιωμένοι και 4 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, διαφορετικά θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Σε ανασκευή των πρωινών δηλώσεών της περί απολύσεων των αρνητών του εμβολιασμού, προχώρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου«Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων όσων υπαλλήλων δομών ηλικιωμένων αρνούνται να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας πως ισχύει ότι θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών, μετά τις 16 Αυγούστου.

Στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ έχει φετίχ με τις απολύσεις.

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15 -17 ετών – Απαραίτητη η γονική συναίνεση

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα των ραντεβού και για τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών για τον εμβολιασμό των οποίων είναι απαραίτητη είναι η γονική συναίνεση.

Το ραντεβού μπορεί να κλειστεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς taxisnet του γονέα ή του κηδεμόνα. Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία του γονέα ή του κηδεμόνα του παιδιού. Ραντεβού μπορούν να κλειστούν και σε ΚΕΠ και φαρμακεία.

Θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer το οποίο έχει δοκιμαστεί στις ηλικίες από 12 ετών και πάνω κι έχει λάβει την έγκριση του EMA.

Για τις ηλικίες 12-15 ετών δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση. Οι ειδικοί μελετούν όλα τα δεδομένα και λένε ότι αν τελικά παρθεί απόφαση θα είναι μόνο για παιδιά 12- 15  με υποκείμενα νοσήματα.

Αλματώδης αύξηση νέων κρουσμάτων

Η αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.938 νέες μολύνσεις, 135 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 7 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Τους επιδημιολόγους προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε Αττική Θεσσαλονίκη, Λάρισα, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς όπως Κρήτη Μύκονο και Σαντορίνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ηράκλειο Κρήτης η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, έφτασε μέσα σε μια εβδομάδα, το 530%.

Τοπική αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση ενώνουν τις δυνάμεις τους σε εκστρατεία πειθούς των αναποφάσιστων.

«Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον να επιταχύνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα για να προσελκύσουμε τους αναποφάσιστους και τους αναβλητικούς» τόνισε ο αν. υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Τώρα είναι, λοιπόν, η ώρα που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να ενισχυθεί ο εμβολιασμός. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και με την στάση της σηματοδοτεί την χαλάρωση επιλέγοντας να κινείται από το ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι: «Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις»

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 1058 εμβολιαστικών κέντρων τα οποία δεν έγιναν ποτέ» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην ΕΡΑ Πάτρας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Μαρία Σταθοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος