«Ανάστα ο Θεός» – Η χριστιανοσύνη γιορτάζει τα μεσάνυχτα την Ανάσταση του Θεανθρώπου

Ανάστα ο Θεός έψαλαν σήμερα οι ιερείς στους ναούς της χώρας, διαδίδοντας το χαρμόσυνο μήνυμα στους πιστούς. Η χριστιανοσύνη γιορτάζει τα μεσάνυχτα την Ανάσταση του Θεανθρώπου και τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι και της ζωής απέναντι στο θάνατο. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στους ναούς να ακούσουν τις λειτουργίες και να λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο γεγονός της ορθόδοξης πίστης.

Ο ιερέας Χριστόφορος Γουρλής, μεταφέρει το αναστάσιμο μήνυμα πετώντας βάγια στους πιστούς που έχουν κατακλύσει τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Χίο, από άκρη σε άκρη.

Εκείνοι χτυπούν δυνατά τα στασίδια. Οι καμπάνες της εκκλησίας ηχούν και το έδαφος σείεται ενώ οι πολυέλαιοι φωτισμένοι κουνιούνται. Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο κρότος ξορκίζει τον θάνατο…

Ο Πατέρας Σεραφείμ αναγγέλλει την πρώτη ανάσταση του Θεανθρώπου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια. Το έθιμο παρόμοιο με της Χίου. Ο ναός σείστηκε από τους κρότους των στασιδίων και των σημάντρων. Εκατοντάδες πιστοί έλαβαν το μήνυμα της νίκης του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

Μικρά και μεγάλα κανάτια πέταξαν οι κάτοικοι της Πρέβεζας από τα μπαλκόνια για να φοβίσουν και να διώξουν το κακό μακριά.

Στην Πάτρα με το που ηχούν οι καμπάνες της πρώτης Ανάστασης οι έμποροι βγαίνουν στους δρόμους και σπάνε γυαλικά για καλοτυχία.

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η πρώτη Ανάσταση διαδέχεται την πένθιμη εβδομάδα των Παθών, που κορυφώθηκε χθες Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Επιταφίου.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι εκδηλώσεις που συνόδευαν το ιερό τελετουργικό, στην πόλη της Ναυπάκτου. Το ενετικό λιμάνι είχε φωτιστεί με πένθιμα χρώματα, στα νερά έπλεαν μικρά φανάρια, στις πολεμίστρες υπήρχαν αναμμένες δάδες, ενώ ο φωτιζόμενος σταυρός δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού.

Η πομπή του επιταφίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου συναντήθηκε στο λιμάνι με την πομπή του επιταφίου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Οι ψαράδες στον Τυρό Αρκαδίας, φωτίζουν τα καΐκια τους με τις βεγγάλες όταν στην προκυμαία φτάνουν οι επιτάφιοι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Αγ. Μαρίνας,

Μετά το τέλος της περιφοράς ακολουθήσε η δέηση για τους ναυτικούς, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Δείτε βίντεο από την Ακολουθία στην Ιαλυσό Ρόδου:

Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη – Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης, Αλέξανδρος Μέμμος, Βασίλης Σιώμος, Αθανασία Σταμοπούλου, Μιχάλης Βασιλάκης, Πέγκυ Μπρούσαλη, Νία Αβδελλή

Σχετικά Άρθρα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος