Τα βήματα για ανάκτηση κανονικότητας, χτίσιμο ανοσίας – Ποια τα υπό συζήτηση κίνητρα για εμβολιασμό

Συνεχίζονται τα βήματα ανάκτησης της κανονικότητας με την περαιτέρω άρση περιορισμών, την ώρα που το μεγάλο βάρος της προσπάθειας πέφτει στο χτίσιμο της ανοσίας μέσω των εμβολιασμών. Στο τραπέζι έχουν πέσει πλέον και τα κίνητρα για εμβολιασμό, υπό τη μορφή διευκολύνσεων σε όσους έχουν προχωρήσει στην θωράκιση του οργανισμού τους, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι προέχει η ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του ενήλικου πληθυσμού και ο,τιδήποτε σχετικό θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο σε συνεργασία με τους ειδικούς

Η Αριστοτελία Πελώνη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τόνισε, εκ νέου, ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία. «Η συζήτηση αυτή που αφορά μεγαλύτερες διευκολύνσεις και ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί είναι μία συζήτηση που γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς που αξιολογούν τα επιστημονικά δεδομένα», τόνισε.

“Η συζήτηση αυτή που αφορά μεγαλύτερες διευκολύνσεις και ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί είναι μία συζήτηση που γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς που αξιολογούν τα επιστημονικά δεδομένα. Δε μπορεί, ωστόσο, να είναι μία συζήτηση που θα λάβει σάρκα και οστά πρακτικά, εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού” ξεκαθάρισε.

“Τα προνόμια φαντάζομαι θα συνδέονται με εξαίρεση στους περιορισμούς, στις μετακινήσεις, με το αν θα ζητείται τεστ. Αυτή θα είναι η διαφοροποίηση” δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στον Σκάϊ.

Ο ίδιος ανέφερε πως το ζήτημα απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς τον τελευταίο μήνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

«Το να δώσεις προνόμια σε εμβολιασμένους από τη στιγμή που δεν έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι, αυτό δεν είναι και η πιο σωστή αντιμετώπιση και ως εκ τούτου μιλάμε για ανισότιμη μεταχείριση» ανέτεινε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πάνος Σκουρλέτης

«Θα προσφέρουμε προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες όταν θα έχουμε επαρκή ποσότητα εμβολίων, για όλο τον πληθυσμό και μόνο όταν λόγω προσωπικής επιλογής θα είναι κάποιος ανεμβολίαστος», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο χρόνο, να εξεταστεί και η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

«Όταν αυτό θα είναι βέβαιο τότε θα μπορείς να πεις κύριε εγώ σου έδωσα το εμβόλιο, εσύ δεν το έκανες, ο έχων κάνει το εμβόλιο δεν χρειάζεται self test, δεν χρειάζεται rapid test, να κυκλοφορεί ελεύθερα να είναι και χωρίς μάσκα όπως στην Αμερική. Προφανώς θα συζητηθεί και εδώ και εκεί, γιατρούς λοιμωξιολόγους έχουν» είπε στον Σκάι.

Διαβάστε επίσης Ν. Πλατανησιώτης: Αυτονόητο να δοθεί “μπόνους” στους εμβολιασμένους (video)

Τι συζητείται για τους εμβολιασμένους

  • Η απαλλαγή από τα υποχρεωτικά self test
  • Η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους
  • Η ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς self test

Ήδη δίνεται η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με το οποίο ταξιδεύουν απρόσκοπτα εντός Ελλάδος.

Από σήμερα το πρωί, εφαρμόζονται τέσσερις νέες ρυθμίσεις έπειτα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

  • Υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στην χώρα και σε ανήλικους άνω των έξι ετών.
  • Μείωση των ημερών απομόνωσης κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14 στις 10, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.
  • Δυνατότητα εισόδου με μοριακό τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων  και
  • Αύξηση των ατόμων γκρουπ ξεναγήσεων, σε εξωτερικούς χώρους, από 15 σε 20.

Να σημειωθεί ότι πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν το επόμενο διάστημα οι 20αρηδες αρχής γενομένης από την ηλικιακή ομάδα 25 – 29 ετών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα, ενδεχομένως και σήμερα, ουσιαστικά μόλις υπάρξει επιβεβαίωση από πλευράς των εταιρειών της Johnson & Johnson και της Pfizer για τις επόμενες παραδόσεις σκευασμάτων.

Η συνολική συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό χαρακτηρίζεται ικανοποιητική.

“Η χώρα στην συντριπτική πλειοψηφία είναι σε καλά ποσοστά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν καλυφθεί όλα τα ραντεβού”, είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να σπεύσουν για να αποτραπεί ένα 4ο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε σήμερα ότι ζητήματα, όπως η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και η μουσική στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στην ατζέντα της επιτροπής, όπως και η επανεκκίνηση κι άλλων δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες Οι αποφάσεις θα αφορούν τη λειτουργία της μουσικής στις επιχειρήσεις εστίασης, την επέκταση του ωραρίου μετά τις 12:30 τη νύχτα, την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης, την αύξηση του αριθμού των καλεσμένων στις δεξιώσεις και την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης. Το θέμα της μουσικής μπαίνει ξανά στο τραπέζι, ενώ πράσινο φως αναμένεται να δοθεί και για τη δια ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος