Εμβολιασμός ή 4ο κύμα προειδοποιούν οι επιστήμονες – Συνεχίζονται τα πάρτι χωρίς μέτρα προστασίας

Κίνητρα για εμβολιασμένους εξετάζουν οι αρχές, προκειμένου να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και να χτιστεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας από τον κορονοϊό, μέσα στο καλοκαίρι. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ρίσκο για 4ο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο. Το θέμα των κινήτρων θα συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέσα στο μήνα, ενώ αναμένονται τι επόμενες μέρες οι αποφάσεις για την κατάργηση -η την περαιτέρω συρρίκνωση- της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς κάθε νύχτα πραγματοποιούνται αυτοσχέδια πάρτι.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test για όλο το μήνα.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση σε όλες τις ηλικιακες ομάδες να σπεύσουν για να αποτραπεί ένα 4ο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο.

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 580 νέα κρούσματα κορονοϊού, 398 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 24 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, κορονοπάρτι πραγματοποιούνται σε αρκετές πόλεις της επικράτειας χωρίς να λαμβάνεται κάνενα μέτρο προφύλαξης. Μετά το κλείσιμο της εστίασης και την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η διασκέδαση συνεχίζεται σε πλατείες, πεζόδρομους, σπίτια, ταράτσες αλλά και παραλίες.
Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν σε άλλο ένα πάρτι το βράδυ του Σαββάτου αψηφώντας όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Στο ρόλο του dj, οδηγοί αυτοκινήτων με ειδικά ηχοσυστήματα και τη μουσική στη διαπασών. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει διατάξει τριπλή έρευνα για τα συγκεκριμένα πάρτι που γίνονται στο πανεπιστήμιο κάθε σ/κ.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της παραλιακής Ηρακλείου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ εκατοντάδες νέοι συνωστίζονται και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας.
Άλλο ένα κορονοπάρτυ σε σπίτι στην Πάτρα, με dj, φωτορυθμικά και χορό μέχρι το πρωί. Αντίστοιχη εικόνα και στα σκαλιά της Πατρέως.

Και στην Αθήνα όμως η αύξηση της κυκλοφορίας τις πρώτες πρωινές ώρες τα σ/κ δείχνει ότι η διασκέδαση συνεχίζεται και μετά τις 12:30. Η κίνηση αρχίζει να μειώνεται από τις 3:30 και μετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία δύο Σάββατα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 25% στους κεντρικούς άξονες των Αθηνών στις ώρες που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αντίστοιχη είναι εικόνα στη Λεωφόρο Συγγρού, στη Σταδίου, τη Λεωφόρο Κηφισίας και άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Μάριος Κωνσταντινίδης, Αθανασία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος