«Αφύλαχτη Διάβαση»: 10 γυναίκες – Η ιστορία της Γαρυφαλλιάς

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει 10 διηγήσεις γυναικών, βασισμένες σε προφορικές μαρτυρίες κακοποιημένων γυναικών, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Οι μαρτυρίες για την έμφυλη βία ακούγονται από 10 διαφορετικές γυναίκες και μεταδίδονται από τις 7 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, μετά το πέρας μετάδοσης των δελτίων ειδήσεων του Πρώτου Προγράμματος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ

Είμαι η Γαρυφαλλιά, είμαι 36 χρόνων και άνεργη. Παλιά, δούλευα σε ναυτιλιακή εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια με συντηρούν οι γονείς μου. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό, αλλά τι να κάνω; Δεν έχω άλλη επιλογή.

Πώς βρήκα τη δύναμη να φύγω; Αρκετές φορές κι εγώ απορώ με τον εαυτό μου. Ναι, ήμουν εντελώς αδύναμη, χωρίς βούληση. Νομίζω ότι το παιδί μού έδωσε τη δύναμη. Παρότι ήταν μωρό τότε, έβλεπε, άκουγε.

Έβλεπε τη μαμά να την τραβάνε από τα μαλλιά, να την κυνηγάνε στην κουζίνα, να της ρίχνουν το νερό στη μούρη, να την κλειδώνουν έξω από το σπίτι. Όχι, δεν ήταν παιχνίδι όλο αυτό. Ήταν εφιάλτης. Και το μωρό μου έβλεπε. Ήξερα ότι όλες αυτές οι εικόνες περνούσαν στο παιδί μου και το σημάδευαν. Είχα φτάσει στο μηδέν, δεν πήγαινε πιο κάτω. Πήρα δύναμη από το παιδί και έφυγα.

Σήμερα, την έχω πια κοντά μου. Ναι, τον βλέπει τον πατέρα της, αλλά έχω τα μάτια μου και τ’ αυτιά μου ανοιχτά. Θέλω να βλέπει τον πατέρα της, να τον αγαπάει, γιατί όχι (;). Εγώ όμως δεν μπορώ να τον εμπιστευτώ. Δεν μπορώ! Ο τρόπος που αγαπάει αυτός ο άνθρωπος εμπεριέχει και τη βία. Και να σας πω και κάτι ακόμα!.. Ένας άνθρωπος που είναι βίαιος, είναι γενικά βίαιος, με όλους.

Οι γυναίκες δεν έχουν χρήματα και πολλές φορές, ενώ θέλουν να φύγουν, λένε «πού θα πάω», «πού θα βρω δουλειά;», «θα με δικαιώσουν στα δικαστήρια;». Τελικά μένουν στην κόλαση. Χρειάζεται περισσότερη ευαισθησία από τους δικαστές και τους εισαγγελείς για να φτάνουν οι γυναίκες ως αυτούς., για να παίρνουν θάρρος και δύναμη και να κάνουν την καταγγελία. Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και όχι σαν να έχουν κάνει εκείνες το σφάλμα. Δεν πρέπει να τις δικάζουν για το βιασμό ή τη βία που έχουν υποστεί ξανά και ξανά.

Πώς νιώθω όταν τον βλέπω; Στην αρχή φοβόμουν πολύ, τώρα, όχι. Αντιμετωπίζοντας τα θηρία μέσα μου, κατάφερα να αντιμετωπίζω κι εκείνον.

Ακούστε τη μαρτυρία της Γαρυφαλλιάς, όπως τη διαβάζει η Χριστίνα Βίδου (δημοσιογράφος):

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος