«Αφύλαχτη Διάβαση»: 10 γυναίκες – Η ιστορία της Έφης

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει 10 διηγήσεις γυναικών, βασισμένες σε προφορικές μαρτυρίες κακοποιημένων γυναικών, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Οι μαρτυρίες για την έμφυλη βία ακούγονται από 10 διαφορετικές γυναίκες και μεταδίδονται από τις 7 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, μετά το πέρας μετάδοσης των δελτίων ειδήσεων του Πρώτου Προγράμματος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΣ

Με λένε Έφη και είμαι 53 χρόνων. Μέχρι πριν λίγο καιρό εργαζόμουν στη γραμματεία ιδιωτικού μαιευτηρίου αλλά απολύθηκα. Τώρα είμαι στο ταμείο ανεργίας. Ελπίζω να βρω σύντομα δουλειά.

Έναν χρόνο μετά από όλα όσα έγιναν, σκέφτομαι ότι αυτές είναι οι χειρότερες στιγμές της ζωής μου και προσπαθώ να διαγράψω από το μυαλό μου όλο αυτό το σκηνικό. Σκέφτομαι ότι έπρεπε να φύγω από την πρώτη φορά που συνέβη. Ωστόσο πλέον στέκομαι στα πόδια μου και νιώθω πολύ καλά που προχώρησα, που ξέφυγα, που κατήγγειλα ότι μου συνέβαινε. Το ίδιο θα συμβούλευα κάθε γυναίκα που υφίσταται βία, μόνο αυτό μπορεί να τη σταματήσει.

Ήταν ένας ιδιαίτερα μορφωμένος άνθρωπος, πολύ τρυφερός μαζί μου, μου έλεγε λόγια τα οποία θα μπορούσε να πει ακόμα και ένας πατέρας στην κόρη του. Κι ας ήμουν τότε 49 χρόνων. Πολύ σύντομα με κέρδισε, τον ερωτεύτηκα και μείναμε μαζί σχεδόν τρία χρόνια.

Ήμουν χωρισμένη, αρχικά ήμουν δισταχτική στο να δημιουργήσω μία καινούρια σχέση αλλά δεν άντεχα στην ιδέα να γεράσω χωρίς κάποιον σύντροφο.

– Έφη, μπορείς να μου πεις πότε και πώς μπήκε η βία στη σχέση σας;

– Αρχικά ήταν λεκτική. Ξέρεις, Θωμά, τις περισσότερες φορές η λεκτική είναι πιο επώδυνη. Η πρώτη φορά θυμάμαι ήταν για ένα ασήμαντο περιστατικό, όταν άρχισε να με βρίζει χυδαία και να με ταπεινώνει. Φυσικά δεν το άντεξα και του είπα να χωρίσουμε. Όμως ήμουν πολύ ερωτευμένη μαζί του, εκείνος είχε πάντα κάτι ωραίο να πει, ζητούσε συγγνώμη, έλεγε πως θα αλλάξει και εγώ ήθελα πολύ να πιστέψω το ψέμα του. Ήθελα να είναι αλήθεια…

– Στη συνέχεια η βία κλιμακώθηκε;

– Ναι. Αλλά ήταν πια μια καθημερινότητα. Μαθαίνεις να συνηθίζεις και να συμβιβάζεσαι. Δεν βλέπεις την κλιμάκωση. Μένεις σε αυτό που σου συμβαίνει.

Ακούστε τη μαρτυρία της Έφης, όπως τη διαβάζει η Ιωάννα Μοίρα (υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο):

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος