ΑΔAΕ: Σε ΦΕΚ ο κανονισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος Κανονισμός για την ασφάλεια δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (απόφαση ΑΔΑΕ υπ’ αριθμ. 28/2024), από την έναρξη ισχύος του οποίου καταργούνται ο Κανονισμός για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (απόφαση ΑΔΑΕ υπ’ αρ. 165/2011) και ο Κανονισμός για την Ασφάλεια και την Ακεραιότητα Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (απόφαση ΑΔΑΕ υπ’ αρ 205/2013).

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Ειδικότερα, μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2018/1972 (Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών) με τον Ν. 4727/2020, αλλά και σε συνέχεια των συμπερασμάτων από τους συνεχείς ελέγχους που έχει διενεργήσει η Αρχή στους υπόχρεους φορείς την τελευταία δεκαετία, κρίθηκε σκόπιμη η ανάγκη να αναθεωρηθούν τα εν λόγω κανονιστικά πλαίσια, προκρίθηκε δε η επιλογή της ενοποίησής τους, προκειμένου να υφίσταται ένα ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο ως προς την ασφάλεια των δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που συμπεριλαμβάνει τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και την ακεραιότητα των δικτύων και τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών.

Ο νέος Κανονισμός καθορίζει τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πάροχοι δημοσίων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και την κατάλληλη διαχείριση του κινδύνου όσον αφορά στην ασφάλεια των δικτύων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 148 του Ν. 4727/2020. Τα μέτρα στοχεύουν να εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα, την αυθεντικότητα, την ακεραιότητα και το απόρρητο των δικτύων και των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και των δεδομένων που αποθηκεύονται, μεταδίδονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω αυτών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο Κανονισμός προβλέπει την υποχρέωση των παρόχων να διαθέτουν και να εφαρμόζουν Πολιτική Ασφάλειας Δικτύων και Υπηρεσιών (Networks and Services Security Policy)».

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΑΔΑΕ όπως δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β’/551/26-1-2024) ΦΕΚ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος