Α. Μανιτάκης στο Πρώτο: Συνταγματικά ορθό το lockdown στους ανεμβολίαστους- Συνταγματικό το μέτρο της αφαίρεσης επιμέλειας (audio)

«Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν λοκντάουν, απλώς οι ανεμβολίαστοι έχουν στερηθεί την άσκηση κάποιων ελευθεριών σε κάποιους χώρους, κάτι που είχαμε αποστερηθεί και αποστερούμασταν όλοι κατά την διάρκεια της πανδημίας, άλλοτε περισσότερο, άλλο λιγότερο, αλλά λοκντάουν γενικά για τους ανεμβολίαστους δεν υπάρχει. Υπάρχει μια επιφύλαξη για ορισμένους χώρους» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο συνταγματολόγος, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής Λευκωσίας, Αντώνης Μανιτάκης.

Κάνουμε μια στάθμιση συγκρουομένων αγαθών, εξήγησε ο κ. Μανιτάκης, «εάν η απαγόρευση στους κλειστούς χώρους είναι επιβεβλημένη να γίνει ενόψει του κινδύνου που συνεπάγεται η είσοδός τους σε αυτόν τον χώρο». «Έχει το δικαίωμα να πάει στο θέατρο κάποιος αλλά αν δεν εμβολιασμένος, επειδή θέτει σε κίνδυνο, διαπιστωμένα από τις επιστημονικές επιτροπές, την ζωή των άλλων ανθρώπων, είναι δικαιολογημένο και συνταγματικά θεμιτό το περιοριστικό μέτρο» πρόσθεσε.

Όσο αφορά σε μια πιθανή επιβολή του μέτρου επίδειξης ράπιντ τεστ για την είσοδο στα σουπερμάρκετ, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως εάν η επιτροπή επιστημόνων δικαιολογήσει ότι επιβάλλεται η λήψη ενός τέτοιου μέτρου γιατί υπάρχει μια μεγαλύτερη εστία μόλυνσης, τότε αυτό είναι συνταγματικό.

Σε σχέση με τους μαθητές που δεν φοιτούν στα σχολεία, λόγω άρνησης των γονέων τους να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα, ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη γυμνασίου. «Το ερώτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση εμπεριέχεται και στην επιμέλεια που έχει ο γονιός/κηδεμόνας. Με μια τέτοια ερμηνεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επιτελεί το καθήκον του επιμελητή όπως αρμόζει. Δεν ξέρω αν δικαιολογείται ποινικό αδίκημα, αλλά μια αμέλεια κηδεμονίας μπορεί να θεμελιωθεί. Αυτό αν θα έχει σαν συνέπεια την στέρηση της επιμέλειας ή άλλες συνέπειες, το προβλέπει το οικογενειακό δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο την αφαίρεση άσκησης γονικής μέριμνας την θεωρώ συνταγματικά δικαιολογημένη» είπε ο κ. Μανιτάκης, όταν υπάρχουν άλλοι ανάλογοι λόγοι για την αφαίρεση της επιμέλειας και μπορεί να ενταχθεί σε έναν από αυτούς τους λόγους που ασκείται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος