Ζαχάροβα για σαμποτάζ σε Nord Stream: Κλασικό παράδειγμα γελοιότητας και χειραγώγησης των πληροφοριών

Το άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς σχετικά με την εμπλοκή Αμερικανών και Νορβηγών στην επίθεση κατά του Nord Stream, αποτέλεσε την αφορμή για να υπάρχει ένας νέος γύρος δημοσιευμάτων σχετικά με το γεγονός. Σύμφωνα με τους New York Times, μια φιλο-ουκρανική ομάδα, αποτελούμενη από Ρώσους ή Ουκρανούς πολίτες, πραγματοποίησε την επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream. Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τη θεωρία αυτή, αναφέρεται ότι ο Volodymyr Zelensky και ανώτεροι αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού δεν γνώριζαν για την επιχείρηση. Υποστηρίζεται ότι όλα οργανώθηκαν με δική του πρωτοβουλία από έναν πλούσιο Ουκρανό, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Zelensky.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να γνώριζαν για την εμπλοκή της Ουκρανίας στο σαμποτάζ αγωγών φυσικού αερίου μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκρήξεις, γράφουν οι British Times. Όμως το ΝΑΤΟ προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών, επειδή θα οδηγούσε σε σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών γνωρίζουν το όνομα του «ιδιώτη χορηγού» του σαμποτάζ, αλλά δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά του.

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε ότι οι κατηγορίες ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream είναι «πρόωρες».

Δελφίνι από τη Μαύρη Θάλασσα

Σε τοποθέτησή της η Μαρία Ζαχάροβα, εκτίμησε ότι η Αμερική και η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιούν την τακτική της ελεγχόμενης διαρροής πληροφοριών. «Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο βαδίζουν στο πολυδαίδαλο μονοπάτι της χρήσης ελεγχόμενων διαρροών στην προκειμένη περίπτωση, θέτοντας την ατζέντα που χρειάζονται». «Αυτό έγινε γύρω από το Σάλσμπερι και το Έιμσμπερι, τον Ναβάλνι και το Νόβιτσοκ. Όμως είμαι σίγουρη ότι η αλήθεια θα νικήσει», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Αστειεύτηκε ότι στις φανταστικές εκδοχές της για την αιτία του περιστατικού, η Δύση θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι ο αγωγός καταστράφηκε από ένα δελφίνι που δραπέτευσε από την Κριμαία στην Ουκρανία.

Η γερμανική εφημερίδα Zeit ανέφερε ότι Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν το πλοίο από το οποίο έγινε η τρομοκρατική ενέργεια στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και ότι τα ίχνη οδηγούν σε μια εταιρεία που ανήκει σε Ουκρανούς.

Όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι αυτή η ιστορία, δεν υπάρχει καμία βασική απάντηση σε αυτήν. Πώς οι Ουκρανοί κατάφεραν να βρουν τη θέση του αγωγού φυσικού αερίου. Ακόμα και οι Αμερικανοί δύτες δεν τα κατάφεραν και γι’ αυτό χρειάστηκε να ζητήσουν βοήθεια από τους Νορβηγούς.

Πηγές: politika.rs, British Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος