Βρετανία: Όλα δείχνουν «στέψη» του Ρίσι Σούνακ

Array

Το απόγευμα αναμένεται να γίνει γνωστό εάν η Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό σήμερα ή αν θα δώσουν τη μάχη για τη θέση η Πένι Μόρνταντ και ο Ρίσι Σούνακ, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα της διαδοχής. Το στρατόπεδο της Μόρνταντ υποστηρίζει ότι βρίσκεται κοντά στο ορόσημο των 100 βουλευτών, ωστόσο οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σούνακ θα διαβεί το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ευδοξία Λυμπέρη, η αγωνία κορυφώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς στις 4 λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες ηγεσίας του συντηρητικού κόμματος και άρα της χώρας. Μόνο ο πρώην υπουργός οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχει πλέον την υποστήριξη πάνω από 100 βουλευτών και αν αυτό παραμείνει έτσι, τότε θα πρόκειται για σύντομη διαδικασία ανακοίνωσης πρωθυπουργού χωρίς ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος. 

Ακλόνητο φαβορί για την πρωθυπουργία ο Ρ. Σούνακ

Έντονο ήταν το παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες στη Βρετανία, με την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής, τις ζυμώσεις και τις διεργασίες πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Το ραντεβού Μπόρις Τζόνσον-Ρίσι Σούνακ για συμφωνία συνεργασίας δεν απέδωσε καρπούς. Η προοπτική επιστροφής του, στη Ντάουνινγκ Στριτ προκαλούσε αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα των Τόρις και τα κουκιά τουλάχιστον επισήμως μάλλον δεν του έβγαιναν. Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τζόνσον πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τη μάχη.

Όπως δήλωσε: «στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, με λύπη μου έφτασα στο συμπέρασμα, ότι (το να είμαι υποψήφιος) δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα κόμμα ενωμένο στο κοινοβούλιο».

Βρετανία: Όλα δείχνουν «στέψη» του Ρίσι Σούνακ
AP Photo/Aberto Pezzali

Στην ανακοίνωσή ήττας ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι εκείνος έφερε τη μεγάλη νίκη του κόμματος στις τελευταίες εκλογές. Υπογράμμισε δε ότι είχε τη στήριξη τουλάχιστον 102 συντηρητικών βουλευτών, ωστόσο δημοσίως μόνο 59 είχαν ανακοινώσει ότι θα τον στηρίζουν.

«Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο από τον Μπόρις και θα ήταν καταστροφή. Δεν ήταν η απάντηση πριν, δεν είναι η απάντηση τώρα και δεν πιστεύω ότι θα είναι η απάντηση στο μέλλον» σχολίασε ο Γουίλ Γουόρντεν, πρώην δ/ντής επικοινωνίας το Μπόρις Τζόνσον.

Το αδιαμφισβήτητο φαβορί πλέον ο Ρίσι Σούνακ άφησε στην άκρη την κόντρα τους και επαίνεσε τον Μπόρις Τζόνσον για την προσφορά του στη χώρα. «Αν και αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα και πάλι για πρωθυπουργός, ειλικρινά ελπίζω να συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για λίγες ώρες ακόμη οι εναπομείνασες στην κούρσα Σούνακ και Μόρνταντ θα δώσουν μάχη για να εξασφαλίσουν τη στήριξη των βουλευτών που τάσσονταν υπέρ του Τζόνσον.

«Εάν μπορεί (η Μόρνταντ) να φτάσει το ορόσημο των 100 βουλευτών είναι η λέξη κλειδί εδώ και έχει μια μεγάλη μάχη να δώσει για να το κάνει αυτό, τουλάχιστον αν διαβάσουμε τα όσα μεταδίδει ο βρετανικός Τύπος που την τοποθετεί πολύ κάτω από αυτό το όριο των 100 αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο ανταποκριτής του CNN στο Λονδίνο.

Ήδη δύο κορυφαία στελέχη των Τόρις και σύμμαχοι του Τζόνσον, ο Τζέιμς Κλέβερλι και ο Ναντίμ Ζαχάβι ανακοίνωσαν ότι αλλάζουν στρατόπεδο υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Κι ενώ ο «Λευκός καπνός» από το νούμερο δέκα της Ντάουνινγκ Στριτ μπορεί να βγει τελικά και πριν την επόμενη Παρασκευή, ο αρχηγός των Εργατικών συνεχίζει να ζητάει γενικές εκλογές εδώ και τώρα.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη – Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Σχετικό Άρθρο: Α. Μούρτι η πάμπλουτη σύζυγος του Ρ. Σούνακ – Κόρη δισεκατομμυριούχου ιδρυτή κολοσσού πληροφορικής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος