Καταθέτει ο Μπόρις Τζόνσον για τον Covid-19: «Οι νεκροί δεν θα ακούσουν τις συγγνώμες σου» λένε οι συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τη λύπη του για την «απώλεια και τα δεινά» των θυμάτων του Covid, δίνοντας την κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή για την πανδημία.

Με ανακοίνωση τους αντέδρασαν οι οικογένειες των θυμάτων αναφέροντας ότι «οι νεκροί δεν θα ακούσουν τη συγγνώμη σας».

Την πρώτη από τις δύο ημέρες των αποδεικτικών στοιχείων στην έρευνα για τον Covid-19, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του “αναπόφευκτα” έκανε “λάθη” και δέχτηκε ότι το Whitehall (η κεντρική κυβέρνηση) δεν ήταν σε εγρήγορση για τη σοβαρότητα του ιού στις αρχές του 2020, παρά τις προειδοποιήσεις ότι «θα σαρώσει τον κόσμο».

Τόνισε ότι έκανε το «καλύτερο που του αναλογούσε» και αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε απόφαση που ελήφθη.

Τις επόμενες 48 ώρες, ο Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η πρωθυπουργία στο Νούμερο 10 ορίστηκε από την πανδημία, θα απαντήσει σε ισχυρισμούς άλλων μαρτύρων τις προηγούμενες εβδομάδες που είπαν ότι άργησε να επιβάλει εθνικά και καθολικά lockdown, «μπερδευόταν» από τα επιστημονικά δεδομένα και ήθελε «να αφήσει τους νεκρούς να συσσωρευτούν».

Τα βασικά σημεία της κατάθεσης Τζόνσον

  • Η πρόεδρος βαρόνη Χέδερ Χάλετ, είπε ότι οι διαρροές στα μέσα ενημέρωσης πριν από την εμφάνιση του Μπόρις Τζόνσον υπονόμευσαν την αποτελεσματικότητά της έρευνας.
  • Η εναρκτήρια συγγνώμη του κ. Τζόνσον διακόπηκε, με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να απομακρυνθούν από τη αίθουσα  όπου διεξάγεται η εξεταστική κρατώντας αφίσες που έγραφαν «Οι νεκροί δεν θα ακούσουν τη συγγνώμη σας».
  • Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του «αναπόφευκτα» έκανε «λάθη» και είπε ότι αναλαμβάνει την πλήρη προσωπική ευθύνη για κάθε απόφαση που λαμβάνεται.
  • Στα 5.000 WhatsApp μηνύματα στο τηλέφωνό του που δεν ήταν διαθέσιμα στην έρευνα (από τις 30 Ιανουαρίου 2020 έως τον Ιούνιο 2020), ο κ. Τζόνσον είπε: «Δεν ξέρω τον ακριβή λόγο».
  • Κοίταξε τις σημειώσεις της συνεδρίασης του SAGE μόνο «μία ή δύο φορές», βασιζόμενος στις συμβουλές των συμβούλων.
  • Διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι βρισιές που αποστέλλονται μεταξύ αξιωματούχων παρεμπόδιζαν τη λήψη αποφάσεων.
  • Αντίθετα, περιέγραψε μια ομάδα «υψηλά ταλαντούχων» ανθρώπων που «υπέφεραν από άγχος»
  • Στις αρχές του 2020, το Whitehall δεν ήταν σε ετοιμότητα για «το είδος της απόλυτης καταστροφής που επρόκειτο να γίνει ο Covid» και λειτουργούσε σαν να ήταν «πανδημία γρίπης».
  • Η κυβέρνηση «δεν ήταν τόσο ανήσυχη όσο θα έπρεπε», παραδέχτηκε ο κ. Τζόνσον, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο βοηθός του κ. Τζόνσον κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Λόρδος Έντουαρντ Λίστερ, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «προτιμούσε να αφήσει τα κορμιά να συσσωρευτούν παρά να επιβάλει άλλο lockdown» – μια φράση που ο κ. Τζόνσον αρνείται ότι χρησιμοποίησε.

Εν τω μεταξύ, αποσπάσματα από τα ημερολόγια του πρώην επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου Σερ Πάτρικ Βάλανς, που παρουσιάστηκαν επίσης στην έρευνα, υποδηλώνουν ότι ο κ. Τζόνσον ήθελε να αφήσει τον Covid να «σκίσει» (εξαντληθεί).

Είναι πιθανό ότι ο κ. Τζόνσον, ως μέρος των αποδεικτικών στοιχείων του, θα επισημάνει τις επιτυχίες του στην πανδημία – ειδικά την κυκλοφορία του εμβολίου και τον τερματισμό του τρίτου lockdown όταν το έκανε.

Είναι επίσης πιθανόν να προκύψει στην Εξεταστική το στυλ διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού.

Έχει επικριθεί σφοδρά από μάρτυρες που κατέθεσαν πρωτύτερα, κυρίως από τον πρώην επικεφαλής σύμβουλο του κ. Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Τζόνσον ρώτησε τους επιστήμονες εάν ο ιός θα μπορούσε να καταστραφεί με το φύσημα ενός «ειδικού πιστολάκι για τα μαλλιά» στη μύτη.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος