Βρετανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις με την ακρίβεια και την ανεργία να αυξάνονται

Array

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατασα Καντζαβελου

Το απεργιακό χάος παραλύει την Βρετανία ενόψει των Χριστουγέννων ενώ η ενεργειακή κρίση και τα εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης κατακλύζουν τα ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης με την Daily express να αναρωτιέται «Μπορούμε να έχουμε πίσω την χώρα μας;».

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10,7%, αλλά το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι κοντά σε υψηλό 40 ετών. Ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το 13% φέτος και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να τον ελέγξει. Ήδη από τον Οκτώβριο 6,7 εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οργάνωσης Εθνικής Ενεργειακής Δράσης (National Energy Action). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των εν λόγω οικογενειών μπορεί να κρυώσουν, να πεινάσουν, να χρεωθούν ή και τα τρία μαζί.

Επιπλέον η ακρίβεια και η φτώχεια θα επηρεάσει τριάντα εκατομμύρια Βρετανους πολίτες έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με έρευνα δεξαμενής σκέψης που αναφέρει πως οι αυξανόμενες τιμές βασικών προϊόντων και ενέργειας, οι αυξήσεις μισθών που υπολείπονται του ύψους του πληθωρισμού και η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσουν το 43% των νοικοκυριών σε απόλυτη φτώχεια ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Αναμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορονοϊού ανέβασαν τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο, επηρεάζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με το κόστος των βασικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά να αυξάνεται. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ελλείψεις και στις ντομάτες και τα αχλάδια της Βρετανίας, με τη χώρα να οδεύει προς μια κρίση επισιτιστικού εφοδιασμού στα τρόφιμά της. Ο Στιβ Ντρεσσερ, ο επικεφαλής της Grocery Insight, δήλωσε στο BBC ότι «ο κίνδυνος είναι ότι παράγουμε ολοένα και λιγότερα τρόφιμα εδώ και εξαρτιόμαστε ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές».

Η χώρα παραλύει από το απεργιακό χάος εν μέσω πολικών θερμοκρασιών προκαλώντας ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες τις ημέρες των εορτών.

Οι υπάλληλοι της Δύναμης Συνόρων που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγραφα σε βρετανικά αεροδρόμια και λιμάνια θα απεργήσουν 23 με 26 Δεκεμβρίου και 28 με 31 Δεκεμβρίου επηρεάζοντας τα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουϊκ του Λονδίνου, τα αεροδρόμια του Μπέρμιγχαμ, του Μάντσεστερ, του Κάρντιφ και της Γλασκώβης, καθώς και το λιμάνι του Νιουχέιβεν.

Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων θα αποχωρήσουν σήμερα για δεύτερη μέρα, ενώ απεργούν και οι υπάλληλοι στα ταχυδρομεία της Royal Mail και οι εξεταστές οδήγησης.

Η πρώτη πανελλαδική απεργία των νοσηλευτών αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα ενώ την Παρασκευή θα αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων, στα λεωφορεία, οι χειριστές αποσκευών και οι εργαζόμενοι στους αυτοκινητόδρομους.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης Cobra θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει την αντιμετώπιση αυτής της χαοτικής κατάστασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος