Αύξηση ανεργίας και κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Array

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Το ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ξανά καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια βαθύτερη οικονομική ζοφερή, πραγματικότητα.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 3,7 τοις εκατό το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο, από 3,6 τοις εκατό το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 65.000 το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο σε 1,9 εκατομμύρια – η πέμπτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση και η πρώτη ετήσια πτώση από τις αρχές του περασμένου έτους.

Επιπλέον το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί, με τους πραγματικούς μισθούς να μειώνονται για έκτο συνεχόμενο μήνα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη (13/12) το πρωί η ONS.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός σημαίνει ότι οι συνολικές πραγματικές αμοιβές μειώθηκαν κατά 2,7 τοις εκατό από έτος σε έτος το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο, παρά την αύξηση 6,1 τοις εκατό στις συνολικές αμοιβές (αν και αυτός ο μέσος όρος κρύβει μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ της αύξησης των αμοιβών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατά 6,9 τοις εκατό και 2,7 τοις εκατό αντίστοιχα).

O Υπουργός Οικονομίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε: «Ενώ η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά, ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να μαστίζει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο καθώς διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις του Covid-19 και της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.”

Ο βουλευτής Jonathan Ashworth, σκιώδης υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της αγοράς εργασίας ONS, είπε:

«Δώδεκα χρόνια αποτυχίας των Συντηρητικών στην οικονομία άφησαν τους εργαζόμενους με μειωμένους μισθούς, απασχόληση χαμηλότερη από προ-πανδημίας και αριθμούς ρεκόρ άνεργων για λόγους κακής υγείας – κοστίζοντας δισεκατομμύρια περισσότερα σε πληρωμές επιδομάτων.

Απαντώντας στα τελευταία στοιχεία για την ανεργία του ONS σήμερα το πρωί, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Sarah Olney είπε:

«Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου με τις οικογένειες να αντιμετωπίζουν μια εφιαλτική αύξηση των επιτοκίων σε μόλις 48 ώρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος