Μεγαλώνει το κύμα απεργιών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Array

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Οι παραϊατρικοί υπάλληλοι, οι χειριστές κλήσεων και το λοιπό προσωπικό από τις μισές τουλάχιστον υπηρεσιών ασθενοφόρων της Αγγλίας είναι η πιο πρόσφατη απεργία που αποφάσισε ένα από τα σωματεία του τομέα, το Unison. Ωστόσο, σε περισσότερα από 200 καταπιστεύματα του NHS τα μέλη δεν υποστήριξαν τις απεργίες ενώ οι κανόνες που εγγυώνται την επείγουσα περίθαλψη ενδέχεται να περιορίσουν τον αντίκτυπο της απεργίας αναφέρει το BBC.

Ποιοι Απεργούν

– Οι νοσοκόμες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα απεργήσουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη απεργία τους στην ιστορία του NHS. Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) σημειώνει ότι η επείγουσα περίθαλψη θα εξακολουθήσει να είναι στελεχωμένη.

– Οι υπάλληλοι στα μέσα μεταφορών από τρία σωματεία (RMT, TSSA, Aslef ) άρχισαν απεργίες τον Ιούνιο με μονοήμερς διακοπές στα δρομολόγια τρένων κάτι που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στη χώρα. Περισσότερες ημερομηνίες απεργιών έχουν ανακοινωθεί ενόψει των Χριστουγέννων και οι διακοπές μπορεί να συνεχιστούν για άλλους έξι μήνες.

– Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρμεία (Royal Mail) επίσης πραγματοποίησαν οκτώ απεργίες από τον Αύγουστο και έχουν προγραμματίσει απεργίες πριν από τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής των Χριστουγέννων.

– Μέλη της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU), η οποία εκπροσωπεί το προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποχώρησαν στις 24, 25 και 30 Νοεμβρίου, επηρεάζοντας τους φοιτητές σε 150 πανεπιστήμια.

Τα περισσότερα σχολεία στη Σκωτία έκλεισαν στις 24 Νοεμβρίου, όταν τα μέλη του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της Σκωτίας (EIS) αποχώρησαν στην πρώτη πλήρη απεργία στα σχολεία της Σκωτίας για σχεδόν 40 χρόνια. Το EIS θέλει αύξηση μισθού 10%. Έχουν ανακοινωθεί αρκετές ακόμη απεργίες για τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

– Οι υπάλληλοι εδάφους στις αεροπορικές εταιρείες πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία στις 18 Νοεμβρίου.

– Οι λιμενεργάτες στο Λίβερπουλ τερμάτισαν την απεργιακή δράση τους αφού κατέληξαν σε συμφωνία αμοιβής, ωστόσο η διαμάχη στο Felixstowe παραμένει άλυτη.

Τα αιτήματα των εργαζόμενων αφορούν στις συνθήκες εργασίας, τις συντάξεις και τις αμοιβές.

Οι τιμές των αγαθών αυξάνονται πάνω από 11% ετησίως, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός στη χώρα, εδώ και 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βλέπουν το κόστος διαβίωσης τους να αυξάνεται ταχύτερα από τους μισθούς τους, αφήνοντας τους σε δυσμενή θέση.

Το 2019 χάνονταν κατά μέσο όρο 19.500 ημέρες το μήνα λόγω απεργίας διαφορετικών συνδικάτων. Έως τον Ιούλιο του 2022, ο αριθμός αυτός ήταν 87.600, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος