Βραζιλία: Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

Array

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του για τρίτη φορά, σε μια πολιτική επάνοδο που έχει ενθουσιάσει τους υποστηρικτές αλλά και εξοργίσειι τους αντιπάλους σε ένα έντονα πολωμένο έθνος.

Σε αυτές τις εκλογές, ο μεγάλος νικητής είναι η δημοκρατία, τόνισε ο Λούλα, πριν παρελάσει μαζί με τον αντιπρόεδρο στους δρόμους της Μπραζίλια, με ένα κάμπριο αυτοκίνητο.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας δεσμεύτηκε «να ανοικοδομήσει τη χώρα, μαζί τον βραζιλιάνικο λαό», αναφερόμενος στον «καταστροφικό» απολογισμό της κυβέρνησης του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο Λούλα είπε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα όπου η πείνα επέστρεψε υπό τον Μπολσονάρου, η κυβέρνηση του οποίου, όπως κατήγγειλε ο Λούλα, εξάντλησε τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Όπως ανέφερε, τα λάθη της προκάτοχης κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Παράληλλα τόνισε πως η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, δήλωσε ο Λούλα, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο». Καμία άλλη χώρα δεν έχει τις συνθήκες σαν και αυτές της Βραζιλίας για να γίνει μεγάλη περιβαλλοντική δύναμη, υπογράμμισε.

Από νωρίς το απόγευμα η γιορτή είχε ήδη ξεκινήσει. Άνθρωποι που φορούσαν τα κόκκινα σύμβολα  του Εργατικού Κόμματος του Λούλα έψαλλαν το όνομα του και έγραψαν συνθήματα προς τον απερχόμενο Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο ότι είναι ώρα να φύγει.

Βραζιλία: Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε πρόεδρος της χώραςΟ αριστερός Λούλα νίκησε τον ακροδεξιό Μπολσονάρο στις 30 Οκτωβρίου με λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες. H  ορκωμοσία έγινε απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Για μήνες, ο Μπολσονάρο αμφισβητούσε την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και οι πιστοί υποστηρικτές του  αρνούνται την ήττα. Οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του κατέφυγαν σε αυτό που ορισμένες αρχές και εισερχόμενα μέλη της κυβέρνησης του Λούλα ονόμασαν πράξεις «τρομοκρατίας».

Το γεγονός ότι  ο  Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δεν παρέλαβε την προεδρική κίτρινη και πράσινη εσάρπα, όπως το θέλει η παράδοση, από τον προκατάτοχό του χαρακτηρίζεται άνευ προηγουμένου από το 1985 και το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρο που έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά την οριακή ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου, εγκατέλειψε τη Βραζιλία την περασμένη Παρασκευή. Βρίσκεται, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Folha de São Paulo, στη Φλόριντα, στο σπίτι πρώην πρωταθλητή πολεμικών τεχνών.

Ως και 300.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Βραζιλία: Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

Στις περίπου πενήντα ξένες αντιπροσωπείες συγκαταλέγονται 17 αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, κρατών της περιοχής, ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής της Μπραζίλια, περίπου 8.000, είχαν κινητοποιηθεί, καθώς και χίλιοι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί. Συνελήφθη άνδρας, ο οποίος κουβαλούσε πυροτεχνήματα και ένα μαχαίρι και προσπάθησε να μπει στην πλατεία για την ορκωμοσία.

Στη Βραζιλία βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε και με τον Λούλα.

Το παρών στη Μπραζίλια έδωσε και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπου δήλωσε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας βασικός διεθνής παράγοντας τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα κλίματος.

«Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος