Βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Στο «στόχαστρο» της Άγκυρας, ΗΠΑ και Ελλάδα – Επικίνδυνο παιχνίδι της Τουρκίας

Στα χέρια της τουρκικής Αστυνομίας βρίσκεται η γυναίκα που θεωρείται ύποπτη για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 80. Η σύλληψή της έγινε παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Είναι 23 ετών, από τη Συρία και σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή της και τη σχέση της με το PKK, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Καρέ καρέ η σύλληψη της γυναίκας από τη Συρία – Η έρευνα των τουρκικών αρχών

Πάνοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί συνέλαβαν τη γυναίκα που κατηγορείται για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ερευνώντας εξονυχιστικά το κρησφύγετό της βρήκαν ένα περίστροφο, σφαίρες και χρήματα. Κατά τις τουρκικές αρχές είναι η ίδια γυναίκα που φαίνεται σε βίντεο να φεύγει τρέχοντας, έχοντας προηγουμένως αφήσει μια τσάντα κάτω από ένα παρτέρι στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, λίγο προτού η σφοδρή έκρηξη «σκορπίσει» το θάνατο.

Το προφίλ της 23χρονης – «Εκπαιδεύτηκε από Κούρδους μαχητές», ισχυρίζεται η Άγκυρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πρόκειται για την 23χρονη Αχλάμ Αλμπασίρ, συριακής καταγωγής η οποία εκπαιδεύτηκε από Κούρδους μαχητές και εισήλθε στην Τουρκία από το Αφρίν. Από πολύ νωρίς, η Άγκυρα είχε «δείξει» το ΡΚΚ και τις συρο-κουρδικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε: «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει πρόκειται για την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG. Εκτιμούμε ότι η εντολή για την επίθεση ήρθε από το Κομπάνι στη Συρίας».

Συνελήφθησαν 47 ύποπτοι

Αν και ΡΚΚ και Συροκούρδοι αρνούνται κάθε ανάμειξη στην επίθεση, η τουρκική αστυνομία, που έχει συλλάβει συνολικά 47 υπόπτους, υποστηρίζει ότι η 23χρονη έχει ομολογήσει την πράξη της. Φέρεται να έφτασε στην Τουρκία πριν από 4 μήνες μαζί με έναν άνδρα με το όνομα Μπιλάλ, ο οποίος παρίστανε τον σύζυγό της. Είναι μάλιστα εκείνος που της έδωσε την εκρηκτική ύλη TNT και τώρα καταζητείται.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στον τόπο του μακελειού συγκλονίζουν

«Κρατούσα το παιδικό καρότσι, έπεσα πάνω του αλλά το ωστικό κύμα μας πέταξε μακριά. Δεν ξέραμε αν θα γινόταν και άλλη έκρηξη, πήρα το παιδί στην αγκαλιά και φύγαμε τρέχοντας. Είχε τραύματα στο πρόσωπο, στο κεφάλι αλλά ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή του», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Οι νεκροί είναι μέλη τριών οικογενειών: ο Γιουσούφ Μειντάν και η 9χρονη κόρη του Ετζρίν που είχαν έρθει από τα Άδανα για ένα γάμο. Η Αρζού Οζσόι μαζί με την 15χρονη κόρη της Γιάγμουρ και ο Αντέμ Τοπκαρά μαζί με τη σύζυγό Ελίφ, που «αφήνουν πίσω τους» δύο μικρά παιδιά.

«Άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος, φαίνονταν από τη γωνία του δρόμου που βρισκόμουν εγώ. Εκείνοι που είχαν γλιτώσει ήταν πεσμένοι στο έδαφος κι έκλαιγαν», ανέφερε συγκλονισμένος ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Έλληνας ξεναγός, Γιάννης Κουρτέσογλου βρισκόταν στην περιοχή με ένα γκρουπ Ελλήνων. Σημείωσε ότι «Ακούσαμε από πολύ μακριά τον ήχο με την έκρηξη και απομακρυνθήκαμε, πήγαμε σε ένα εμπορικό κέντρο για περισσότερη ασφάλεια. Ο σκοπός μας ήταν κι εμείς να περπατήσουμε από το σημείο της επίθεσης αλλά είχαμε την τύχη, έστω κάποια λεπτά που καθυστερήσαμε σε κάποια άλλα σημεία, και δεν περάσαμε από εκεί».

Έξι νεκροί και 81 τραυματίες – Ανάμεσά τους μία Ελληνίδα

Ανάμεσα στους 81 τραυματίες βρίσκεται και μία Ελληνίδα, η οποία έπειτα από συνεννόηση του ελληνικού υπουργείου Υγείας με το Προξενείο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

«Ένιωσα τρόμο, με βοήθησαν κάποια άτομα, με πήγαν σε κάποιο μαγαζί. Έκλαιγε ο κόσμος, πανικός, φωνές, μωράκια, γονείς. Μετά περιμέναμε τα ασθενοφόρα», είπε η Ελληνίδα που τραυματίστηκε γεμάτη ακόμη τρόμο και αγωνία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καταδίκασε το χτήπημα

Ενώ ο θρήνος στις κηδείες των θυμάτων «ξεχειλίζει», πλήθος κόσμου αφήνει λουλούδια στο σημείο της έκρηξης. Ανάμεσά τους και οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού επιχειρεί να εμπλέξει Ελλάδα και ΗΠΑ – Άμεση απάντηση της Αθήνας

Στο κάδρο της φονικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη επιχειρεί να βάλει Ελλάδα και ΗΠΑ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Αν δεν είχε συλληφθεί η ύποπτη, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα» δήλωσε, ενώ επιτίθεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας «η Τουρκία δεν δέχεται συλλυπητήρια μηνύματα από την Ουάσιγκτον», η οποία θεωρεί ότι στηρίζει τους Κούρδους. «Η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της», απάντησε η Αθήνα.

«Φυσικά οι τρομοκράτες πιάστηκαν με τις επιτυχημένες επιχειρήσεις μας, αν δεν τους είχαμε πιάσει θα τους είχαν φυγαδεύσει στην Ελλάδα σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απάντησε, τονίζοντας: «Η κυβέρνησή μας είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη. Αυτά που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη είναι αποτρόπαια και απολύτως καταδικαστέα. Από εκεί και πέρα η χώρα είναι γνωστό ότι έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο». Επιπλέον, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος τοποθετήθηκε, υποστηρίζοντας ότι «Η Ελλάδα φυλάσσει παρά πολύ καλά τα σύνορά της και κανένας δεν μπορεί να μπει παρανόμως στη χώρα. Άρα η Ελλάδα ουδέποτε δεν θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της. Κάθε βράδυ αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πίεση στα σύνορά μας την οποία αντιμετωπίζουμε με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο».

O Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των πολιτών μας είναι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της υποστήριξης ορισμένων χωρών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εάν αυτές οι χώρες θέλουν τη φιλία της Τουρκίας, πρέπει να σταματήσουν αμέσως την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ακόμα μια υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφος πάνω από την Κίναρο.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Τρομοκρατικό χτύπημα – Η επόμενη μέρα

Η επόμενη ημέρα, της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης δημιουργεί σε πολλούς μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα.

Οι Κούρδοι αρνούνται την ευθύνη – Αραβικής και όχι κουρδικής καταγωγής η 23χρονη

Ήταν μια βομβιστική επίθεση όπου ο βομβιστής δεν σκοτώθηκε, μια επίθεση που οργανώθηκε από το Συριακό παρακλάδι του Κουρδικού ΡΚΚ, όμως η βομβίστρια Ahlam Albashir εκπαιδεύτηκε μεν από το κέντρο του ΥPG στο Κομπάνι στη Βόρια Συρία, πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα, όμως η ίδια δεν είναι Κουρδικής καταγωγής αλλά Αραβικής όπως δείχνει και το όνομά της.

Η ίδια έφτασε χωρίς πρόβλημα στην Κωνσταντινούπολη μαζί με ένα Κούρδο τρομοκράτη και οι δυο υποδύονταν ότι ήταν παντρεμένοι, έπιασαν δουλειά σε κλωστοβιομηχανία και έμειναν στην Πόλη για 4 μήνες. Η 23χρονη, χθες άφησε τα εκρηκτικά σε ένα πάγκο, περίμενε για 40 λεπτά, στην οδό Ιστικλάλ και μετά σηκώθηκε και έφυγε για το σπίτι της με ταξί. Χθες το βράδυ συνελήφθη και ομολόγησε τα πάντα, όπως λένε οι αρχές ενώ ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι το κέντρο στο Κομπάνι έδωσε εντολή μετά την επίθεση ώστε η Αλμπασίρ και άλλο ένα άτομο να περάσουνε από την Αδριανούπολη στην Ελλάδα και να φτάσουν στο Λαύριο, όπου εκεί η εντολή ήταν να δολοφονηθεί η βομβίστρια για να χαθούν τα ίχνη της επίθεσης.

Ποιος ωφελείται από την τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη;

Μια ημέρα μετά, εγείρεται το εξής ερώτημα: Ποιος ωφελείται από τη χθεσινή τραγωδία; Είναι προφανές ότι ο ίδιος ο Ερντογάν επωφελείται, αφού εμφανίζεται ως εκείνος που κατατροπώνει τους Κούρδους τρομοκράτες, βάζει στη «γωνία» το φιλοκουρδικό κόμμα υπονοώντας ότι στηρίζεται από τρομοκράτες και παράλληλα η αντιπολίτευση αποδεικνύεται αδύναμη να δημιουργήσει διάλογο με το κουρδικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι θέλει να εμφανίζεται ως μια δημοκρατική εναλλακτική πρόταση απέναντι στον απολυταρχικό καθεστώς του προέδρου.

«Όταν ο Ερντογάν βρίσκεται σε μία δύσκολη πολιτικά θέση συμβαίνει ένα τραγικό συνήθως γεγονός το οποία αποδεικνύεται βολικό για τον ίδιο», ανέφερε εξαρχής ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης. «Παλιότερα ήταν οι τρομακρατικές επιθέσεις από το ISIS, λίγο πριν από το δημοψήφισμα και τις προεδρικές εκλογές το 2016, υπήρξε η αποτυχημένη απόπειρα του πραξηκοπήματος. Τώρα, το 2022, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές λαμβάνει χώρα αυτή η επίθεση στην Ιστικλάλ».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «Το σενάριο στήθηκε γρήγορα, πρώτα ο κ.Σοιλου, μετά το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά η Σαμπαχ με υποτιθέμενες πληροφορίες από την ανάκριση. Η επίθεση σε Ελλάδα και ΗΠΑ δεν ηταν κεραυνός εν αιθρία. Μόλις χθες, ο κ.Ερντογάν είχε επιτεθεί στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα με την κατηγορία ότι πρστατεύουν τρομοκράτες αναφερόμενος στον Φ.Γκιουλέν και τους οπαδούς του. Έτσι, ο κ.Σοϊλού πήρε την σκυτάλη και συνέχισε».

Η εργαλειοποίηση της επίθεσης έχει συγκεκριμένους στόχους

Στο εσωτερικό, ο Ερρνογάν επιδιώκει συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση, ασκεί πίεση στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP, ταυτίζοντάς το με βομβιστές, ώστε να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την κουρδική ψήφο. Και φυσικά είναι μια καλή ευκαιρία για να «σφίξει τα λουριά» του αστυνομικού κράτους στριμώχνοντας κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντιπολιτευτικής κριτικής.

Επιπλέον, ασκεί πίεση στην Ουάσινηκτον υποστηρίζοντας ότι η συλληφθείσα ήρθε από την Βόρεια Συρία εκεί που κυριαρχούν οι Κούρδοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι για τον Ερντογάν είναι τρομοκράτες. Εκεί που ήθελε να κάνει μια ακόμη εισβολή, έχει λάβει απαγορευτικό και από τις ΗΠΑ και Ρωσία. Έτσι, δείχνει ότι από εκεί προέρχεται η τρομοκρατία και επομένως, όπως λέει η τουρκικη πλευρά, η Ουάσινγκτον έχει ευθύνες. Και η ρητορική εναντίον των ΗΠΑ στρώνει και το έδαφος για να υπάρξει η αιτιολόγηση μιας νέας κρίσης, εάν τελικά μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στην γερουσία, συνεχίζουν να μπαίνουν οροί γι την πώληση και αναβάθμιση των F16.

Αναφορικά με την Ελλάδα, δίνεται συνέχεια στην εντατική και εμμονική πλέον επιχείρηση συκοφάντησης της χώρας, με ιστορίες περί στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο και σχεδίου διαφυγής των υπόπτων στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία απαιτεί όποιος αντικαθεστωτικός Κούρδος διαφεύγει από τα σύνορά της, να παραδίδεται με συνοπτικές διαδικασίες και με αγνόηση κάθε διεθνούς συμφωνίας περί ασύλου, πίσω στις τουρκικές αρχές. «Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι αυτό με την τρομοκρατία, κυρίως για την ίδια την Τουρκία», αναφέρει κλείνοντας ο Νίκος Μελέτης.

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης 

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Επιμέλεια: Λήδα Παπδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος