Κωνσταντινούπολη: Η σύλληψη γυναίκας υπόπτου, τα πρόσωπα της τραγωδίας και οι απειλές Σοϊλού με αιχμές στην Ελλάδα

Array

Τουλάχιστον 46 είναι τα άτομα που έχουν προσαχθεί μέχρι τώρα από τις τουρκικές Αρχές, για την πολύνεκρη έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με τουλάχιστον 6 νεκρούς και 81 τραυματίες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ οι τουρκικές αρχες, ενημέρωσαν οτι μεταξύ των τραυματιών είναι Ελληνίδα, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσμα γυαλιού στον ώμο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το πρακτορείο Anadolu, μετεδωσε πως η ύποπτη για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ονόματι Ahlam Albashir, ενήργησε κατόπιν εντολής της βάσης της τρομοκρατικής ομάδας PKK, στο Κομπάνι της Συρίας.

Ομολόγησε, μαλιστα, ότι μπήκε παράνομα στην Τουρκία από το Αφρίν της Συρίας.

Η ανακοίνωση της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης:

«Στην επιχείρηση συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση 46 άτομα. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι το άτομο που τοποθέτησε τη βόμβα πήγε σε διεύθυνση στην περιοχή Küçükçekmece. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην καθορισμένη διεύθυνση στις 02 :50, η υπήκοος Συρίας ονόματι Ahlam Albashir, που πραγματοποίησε το περιστατικό, συνελήφθη ζωντανή.

Η συλληφθείσα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δήλωσε ότι εκπαιδεύτηκε από την τρομοκρατική οργάνωση PYD/YPG ως ειδικός πληροφοριών και ότι εισήλθε παράνομα στη χώρα μας μέσω Αφρίν για να πραγματοποιήσει δράση. Ότι την εντολή δράσης την πήρε από το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG στο Κομπάνι της Συρίας στις 13 Νοεμβρίου γύρω στις 16.20. Δήλωσε επίσης ότι πραγματοποίησε τη βομβαρδιστική ενέργεια και τράπηκε σε φυγή. Οι ερευνες που ξεκίνησαν για το περιστατικό συνεχίζονται».

Από τη Γενική Ασφάλεια ανακοινώθηκε ότι για τη βόμβα χρησιμοποιήθηκε η μεγάλης ισχύος εκρηκτική ουσία ΤΝΤ.

Την ίδια στιγμή σε πρωτοφανείς δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αν δεν είχαμε πιάσει την βομβίστρια, θα φυγαδευόταν στην Ελλάδα ισχυρίστηκε ο Σουλειμαν Σοϊλού, συμφωνα με τον οποίο, οι τουρκικές αρχές έμαθαν μέσω υποκλοπής ότι το PKK- το οποίο κατηγορουν για την επίθεση- είχε διατάξει τη δολοφονία του.

Επίσης ο Toύρκος υπουργός Εσωτερικών τα έβαλε και με τις ΗΠΑ: «Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τα απορρίπτουμε. Τέτοιο τρομοκρατικό επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουμε δει εδώ και 6 χρόνια. Μόνο φέτος αποτρέψαμε 200 τρομοκρατικά επεισόδια. Αλλά το πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι πολύ σκληρό. Μπλοκάρεις 200 από αυτά και γίνεται μια έκρηξη και πλήττεται όλος ο κόσμος».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σοϊλού για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους ανθρώπους που χάθηκαν και τις οικογένειές του στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση – η κυβέρνησή μας είναι σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη. Αυτά που έγιναν στην Κωνσταντινουπολη είναι αποτρόπαια κι απολύτως καταδικαστέα από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των πολιτών μας είναι οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της υποστήριξης ορισμένων χωρών σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανεφερε ο επί κεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Σε αναρτησή του τονιζει πως «εάν αυτές οι χώρες θέλουν τη φιλία της Τουρκίας, πρέπει να σταματήσουν να υποστηριζουν την τρομοκρατία».

Γεμάτονόημα το συλλυπητήριο μήνυμα Πούτιν ο οποίος είπε: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια για τα θύματα και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν στενότερα με τους Τούρκους εταίρους μας στον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής τρομοκρατία».

Βίντεο – ντοκουμέντο με την στιγμή της σύλληψης

Άνδρες της αντιτρομοκρατικής εισβάλουν σε σπίτι και συλλαμβάνουν την γυναίκα που θεωρούν ύποπτη για την πολύνεκρη επίθεση στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης . Μαζί της συλλαμβάνονται και άλλα άτομα.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται μία γυναίκα να φεύγει τρέχοντας αφού πρώτα έχει αφήσει μία τσάντα σε ένα παρτέρι του πολυσύχναστου πεζόδρομου. Λίγο αργότερα στο σημείο σημειώνεται η σφοδρή έκρηξη που άφησε πίσω της νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

«Πριν λίγο, το άτομο που πραγματοποίησε την επίθεση, που άφησε την βόμβα, συνελήφθη από ομάδα της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και κατηγόρησε για την επίθεση το PKK αναφέροντας πως η αξιολόγηση των στοιχείων δείχνει πως η οδηγία για την επίθεση ήρθε από το Κομπάνι και η ύποπτη πέρασε από την Αφρίν.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ξεκληρίστηκαν μέλη από τρεις οικογένειες

Οι εικόνες από την βάρβαρη επίθεση στον εμπορικότερο δρόμο της Κωνσταντινούπουλης συγκλονίζουν. Εκατοντάδες άνθρωποι, περπατούσαν αμέριμνοι στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ το απόγευμα της Κυριακής όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Στους νεκρούς ανήκουν μέλη από τρεις οικογένειες όπως ο τραγικός πατέρας Γιουσούφ Μειντάν και η μικρή του κόρη Ετζρίν. Είχαν έρθει από τα Άδανα για ένα γάμο. Τραγικό θάνατο βρήκε και ένα νεαρό ζευγάρι.

Τους 81 τραυματίες, οι πέντε από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ενώ από την πρώτη στιγμή η τουρκική ηγεσία μιλούσε για τρομοκρατική επίθεση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε χάσει έξι άτομα, τέσσερα από τα οποία πέθαναν επί τόπου. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους, τα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς τους» είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Αργότερα, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας δόθηκε εξιτήριο σε 56 ελαφρά τραυματίες.

Τις πρωινές ώρες ο κόσμος άρχισε να κυκλοφορεί και πάλι στην οδό Ιστικλάλ. Εκατοντάδες πολίτες να αφήνουν με δάκρυα στα μάτια γαρύφαλλα στο σημείο της έκρηξης.

Κωνσταντινούπολη: Η σύλληψη γυναίκας υπόπτου, τα πρόσωπα της τραγωδίας και οι απειλές Σοϊλού με αιχμές στην Ελλάδα
(AP Photo/Khalil Hamra)

Όλο το χρονικό της επίθεσης

Η πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13/11) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ, κοντά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου. Επικράτησε πανικός και ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή κατέφυγε στα καταστήματα της περιοχής για να σωθεί.

Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομία και ασθενοφόρα. Η αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή που σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη και ορίστηκαν πέντε εισαγγελείς.

Κωνσταντινούπολη: Η σύλληψη γυναίκας υπόπτου, τα πρόσωπα της τραγωδίας και οι απειλές Σοϊλού με αιχμές στην Ελλάδα

Οι Αρχές ερευνούσαν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Η γυναίκα φορούσε καμουφλάζ παντελόνι και ήταν σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα κεφαλής για να παραπλανήσει όπως είπαν. Θεωρούν ότι είναι κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Αμέσως μετά την έκρηξη αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Μπεσίκτας και Αντάλιασπορ στο στάδιο της Μπεσίκτας, το οποίο είναι κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Το PKK θεωρούν υπεύθυνο οι τουρκικές αρχές

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή αποτελεί το «αγκάθι» ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK, ωστόσο το αρνήθηκαν.

Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου ΕΡΤ

Επιμέλεια: Καλλή Λέκκα 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος