Β. Κορέα: ΗΠΑ και Σεούλ θα πληρώσουν «φρικιαστικό τίμημα» – Διεθνής ανησυχία για την εκτόξευση ICBM

Array

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου διηπειρωτικού ICBM, την επομένη της ομοβροντίας πυραύλων, που έκανε να ηχήσουν οι σειρήνες αεράμυνας αλλά και να κλείσουν αεροδιάδρομοι  για την «ασφάλεια των επιβατών στα αεροσκάφη  προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία». Η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την παράταση των κοινών αεροπορικών γυμνασίων με τις ΗΠΑ, εξαιτίας των «πρόσφατων προκλήσεων» της Βόρειας Κορέας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την «εκτόξευση του πυραύλου ICBM  καλώντας «όλες τις χώρες να εφαρμόζουν πλήρως τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» κατά της βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, η οποία ήδη προέβη σε αντίποινα, «η δοκιμή ICBM μοιάζει να κατέληξε σε αποτυχία» κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου.

Β. Κορέα: ΗΠΑ και Σεούλ θα πληρώσουν «φρικιαστικό τίμημα» – Διεθνής ανησυχία για την εκτόξευση ICBM

Κατά τη Σεούλ, ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 760 χιλιομέτρων, έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 1.920 χιλιομέτρων και σε μέγιστη ταχύτητα 15 φορές μεγαλύτερη του ήχου.

Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στο νοτιοκορεάτικο νησί Ουελένγκ, 120 χιλιόμετρα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου. Ενεργοποιήθηκε επίσης σύστημα συναγερμού στην Ιαπωνία, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα, «ξαφνικά χάθηκε ο πύραυλος πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας».

Την 4η Οκτωβρίου, βορειοκορεατικός βαλλιστικός πύραυλος πέταξε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέρασε τη «γραμμή του βορείου ορίου» (Northern Limit Line, NLL, τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα) και έπεσε στα διεθνή χωρικά ύδατα μεν, αλλά σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τις νοτιοκορεατικές ακτές.

Β. Κορέα: ΗΠΑ και Σεούλ θα πληρώσουν «φρικιαστικό τίμημα» – Διεθνής ανησυχία για την εκτόξευση ICBM

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στη Σεούλ, είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1953) που βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ έκανε λόγο για «εισβολή» , ενώ έκλεισαν αεροδιάδρομοι πάνω από την ανατολική θάλασσα, για την «ασφάλεια των επιβατών στα αεροσκάφη  προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία».

Κατόπιν, ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε κάπου εκατό βολές του πυροβολικού κοντά στα σύνορα, ανατολικά της χερσονήσου.

Η Νότια Κορέα αντέδρασε εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους αέρος-επιφανείας προς τη θάλασσα, κοντά στη ζώνη όπου προσθαλασσώθηκε ο ένας από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους.

Η επίδειξη δύναμης της Πιονγκγιάνγκ καταγράφηκε ενώ η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τα μεγαλύτερα αεροπορικά γυμνάσια στην περιοχή.

Πρόκειται για «επιθετικά και προκλητικά» γυμνάσια, διεμήνυσε η Πιονγκγιάνγκ, απειλώντας τις δύο χώρες ότι «θα πληρώσουν το πιο φρικιαστικό τίμημα στην ιστορία».

Ουάσιγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η 7η στην ιστορία της και η πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.

Τον Μάρτιο, η Βόρεια Κορέα έβαλε τέλος στο μορατόριουμ του 2017 ως προς τις δοκιμές ICBMs, όμως έκτοτε αρκετές δοκιμές ήταν αποτυχημένες.

Τον ίδιο μήνα δοκιμάστηκε πύραυλος Hwasong-17, που εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος