Β. Κορέα: Ο πύραυλος που εκτόξευσε έπεσε εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει τη σειρά των οπλικών δοκιμών που πολλαπλασίασε από την αρχή της χρονιάς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Κυανό Οίκο.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα έπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας.

Κατά τις ιαπωνικές αρχές, έπεσε κάπου 170 χιλιομέτρων δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι (βόρεια) στις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας).

Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ θεωρεί πως δοκιμάστηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που είχε επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της όσον αφορά τις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του Αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει.

Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ άφησε να εννοηθεί πως θα τερμάτιζε το μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κάτι απαγορευμένο θεωρητικά, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του πυραύλου Hwasong-17.

Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος