Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο – Διεθνής ανησυχία

Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα στην κορεατική χερσόνησο, με ένα μπαράζ πυραυλικών εκτοξεύσεων, που περισσότερο θύμιζε πρόβα πολέμου.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε περισσότερες από 100 βολές πυροβολικού από την ανατολική της ακτή και τουλάχιστον 23 πυραύλους σε μια ημέρα – τους περισσότερους από ποτέ – με έναν να πέφτει για πρώτη φορά μόλις 60 χιλιόμετρα από την ακτή της Νότιας Κορέας στη διαφιλονικούμενη νοητή θαλάσσια συνοριακή γραμμή.

Η απάντηση της Σεούλ ήταν άμεση. Εκτόξευσε τρεις πυραύλους αέρος-εδάφους προς το Bορρά.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας βορειοκορεατικός πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στα χωρικά μας ύδατα, νότια των θαλασσίων ορίων Βόρειας και Νότιας Κορέας και είναι πρωτοφανές κι απαράδεκτο. Ο στρατός μας θα απαντήσει δυναμικά σε αυτή την πράξη», δήλωσε ο επικεφαλής Επιχειρήσεων της Ν. Κορέας Κανγκ Σιν Τσουλ.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Πιονγκγιάνγκ είχε απαιτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια.

Η ένταση με τη Βόρεια Κορέα διευρύνεται και φτάνει μέχρι και τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, καταγγέλλει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προμηθεύει κρυφά με πυρομαχικά τη Ρωσία μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

Γιατί η επίδειξη της ισχύος τώρα;

Είναι ένδειξη ότι η Ρωσία ξεμένει από όπλα και ότι οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Γενικότερα, επιβεβαιώνεται ότι στις στάχτες της Ουκρανίας αναγεννάται η σχέση Μόσχας – Πιονγιανγκ. Τόσο στενή ήταν μόνο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι στο ξεκίνημα του πολέμου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Β. Κορέα δεν καταδίκασε την Ρωσία για την εισβολή της, έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, ενώ είναι η μόνη που έχει αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση 4 ουκρανικών περιοχών από την Ρωσία.

Με τη στάση της αυτή δηλώνει εμφατικά ότι είναι απέναντι στη Δύση

Η χρονική συγκυρία που επιλέγει να αυξήσει την επιθετικότητα της δεν είναι τυχαία.

Πιέζεται να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, άρα επιδεικνύει τις πυρηνικές δυνατότητές της ως μοχλό πίεσης. Αν είναι να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον πρέπει να δείξει πόσο επικίνδυνη έχει γίνει.

Επιπλέον, εκμεταλλεύεται τη γεωπολιτική αναταραχή που έχει πυροδοτήσει διεθνώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ένταση στις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν.

Θεωρεί πως Κίνα και Ρωσία – σε αντίθεση με το παρελθόν – δεν θα στηρίξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της, άρα μπορεί να προκαλεί τους γείτονές της άφοβα.

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος