Τζο Μπάιντεν: Συναντήθηκε στο Βίλνιους με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια – Μορφή της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε χθες Τετάρτη με την ηγετική μορφή της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο Βίλνιους, τη λιθουανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της συνόδου του NATO, που ήταν αφιερωμένη κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε την «σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ να προασπίζουν και να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών στη Λευκορωσία», ανέφερε η αμερικανική προεδρία.

Η κυρία Τιχανόφσκαγια, ο σύζυγος της οποίας είναι φυλακισμένος στη Λευκορωσία, μετατράπηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητήθηκε, σε ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στην άλλοτε σοβιετική δημοκρατία, στενό σύμμαχο της Μόσχας, την οποία κυβερνά με σιδηρά πυγμή από το 1994 ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες της, αναγκάστηκε να εξοριστεί μετά τις εκλογές για να σωθεί από το κύμα καταστολής.

Η συνάντηση καταγράφτηκε μετά την πρωτοβουλία του λευκορώσου προέδρου να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή τον περασμένο μήνα ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, προκειμένου να τερματιστεί η ανταρσία του τελευταίου, καθώς και μερικές ημέρες μετά τη δήλωση της αντιπολιτευόμενης πως φοβάται ότι ο άντρας της πέθανε στη φυλακή.

Ο Σεργκέι Τιχανούφσκι καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 να εκτίσει 18 χρόνια κάθειρξης. Η ποινή εκλήφθηκε από αρκετούς ως πολιτική εκδίκηση σε βάρος αυτού που αψήφησε τον ισχυρό άνδρα της Λευκορωσίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος