Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ: Απαιτείται ισορροπία στις πολιτικές έναντι Ελλάδας και Τουρκίας (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν“, αντέδρασε ο Τσαβούσογλου. “Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο”, πρόσθεσε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης ότι θα δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Για Κυπριακό και χειροκροτήματα στον Κ. Μητσοτάκη από το Κογκρέσο

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την αναφορά του στο Κυπριακό και την εμφάνισή του στο Κογκρέσο είπε χαρακτηριστικά: “Όλος ο κόσμος γνωρίζει για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Όποιον και όπου και να χειροκροτούν όλοι ξέρουν και ο ΟΗΕ γνωρίζει επίσης πολύ καλά, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε όλες τις προτάσεις τις λύσης για 55 χρόνια. Αυτό το γεγονός δεν αλλάζει. Όλοι ξέρουν ποιος απέρριψε το σχέδιο Ανάν, όλοι γνωρίζουν ποιος απότρεψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα, επομένως δεν έχει σημασία ποιος χειροκροτείται ποιον και πού. Όλοι όσοι μιλάνε στο αμερικανικό Κογκρέσο τυγχάνουν χειροκροτημάτων. Ακόμη και όρθιοι”.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία. “Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο“, δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.

ΗΠΑ σε Τουρκία: Θα απαντηθούν οι ανησυχίες σας

Οι ΗΠΑ είναι “πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας“, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν “ομόφωνα” τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Επίθεση Τσαβούσογλου στην ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Την επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δέχθηκε η ομόλογός του της Σουηδίας Αν Λίντε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, το περασμένο Σάββατο, όταν ο Τσαβούσογλου προχώρησε στη διατύπωση σεξιστικών σχολίων σε βάρος της Αν Λίντε.

Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ περιέγραψε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς όπως αποκάλυψε, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ενοχλημένος με τη “φεμινιστική πολιτική” της Λίντε.

Ήταν ντροπιαστικό“, ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να καταλάβουν τι πραγματικά ήθελε ο Τσαβούσογλου.

Ιμπραχίμ Καλίν: Πρόοδος μόνο εάν εκπληρωθούν οι προσδοκίες μας

Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

Επίσης ο κ.Καλίν τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται η ύπαρξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG και μελών της οργάνωσης FETO σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και σε άλλες χώρες. Δήλωσε δε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι κάθε μορφή τρομοκρατίας πρέπει να καταπολεμηθεί με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.  Εξέφρασε επίσης την προσδοκία της Τουρκίας να αρθούν οι αθέμιτοι περιορισμοί στις εξαγωγές στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και να μην επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των συμμάχων.  Κατά τις επαφές που είχε  ο Καλίν συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τον τερματισμό του ουκρανικού πολέμου μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων και κυρίως οι αναγκαίες ενέργειες για  εξάλειψη των απειλών για την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να πούμε ναι

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Άγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. «Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.

Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν. «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.

Ο Ερντογάν επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος