Τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες: Μειώθηκε το επίπεδο της απειλής επειδή ο δράστης «εξουδετερώθηκε»

Μειώνεται το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες από το κόκκινο στο πορτοκαλί (επίπεδο 3 από 4) καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας «κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ένοχο, επομένως η απειλή δεν υφίσταται», όπως ανακοινώθηκε μετά το έκτακτο συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, με τη χθεσινή επίθεση στις Βρυξέλλες, ζωντάνεψε ο εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε και η Σουηδία που θρηνεί δύο θύματα. Ο βελγικός Τύπος επισημαίνει ότι ο 45χρονος δράστης που κατονομάστηκε ως Αμπντελασέμ Λασουέντ, καταγόταν από την Τυνησία, διέμενε παράνομα στο Βέλγιο, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν ήταν γνωστός στην αστυνομία σε σχέση με εμπορία ανθρώπων. Ωστόσο δεν απελάθηκε το 2019 αν και απορρίφθηκε η αίτηση για άσυλο. Δεδομένου ότι διαγράφηκε από το εθνικό μητρώο, δεν μπόρεσε να εντοπιστεί ενώ δεν είχε μείνει ποτέ σε κέντρο υποδοχής.

Την ώρα που τον καταζητούσαν, ανέβασε βίντεο στα αραβικά στο οποίο δήλωσε μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων». 

Ήταν γνωστός στις βελγικές αρχές αλλά δεν βρικσόταν σε «μικροσκόπιο» αφού σύμφωνα με τα στοιχεία «δεν ήταν ριζοσπαστικοποιημένος».
Πάντως, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με αναφορές υπάρχουν τουλάχιστον 600 ριζοσπαστικοποιημένοι στο Βέλγιο και δεν φαίνεται να είναι υπό έλεγχο οι κινήσεις τους.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα ζήτησε τη μαρτυρία Έλληνα που εργάζεται μόλις 30 – 40 μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

Ο δράστης άνοιξε πυρ αδιακρίτως, προτού διαφύγει με ένα μηχανάκι. Από το τυφλό χτύπημα, νεκροί έπεσαν 2 Σουηδοί, λίγο πριν από την έναρξηποδοσφαιρικού αγώνα Βέλγιο-Σουηδία.. Άλλος ένας Σουηδός τραυματίστηκε.  

O πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο έκανε λόγο για «μαύρη ώρα» για το Βέλγιο και τη Σουηδία.
«Είχε αγώνα ποδοσφαίρου και φυσιολογικά είναι μία στιγμή χαράς, γιορτής», αλλά αντί γι’αυτό δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με «βάρβαρο τρόπο» επισήμανε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κροο υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 45χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος.

«Ο δράστης έπινε καφέ με όπλο δίπλα του»

Μέσα σε ένα καφέ στην συνοικία Σκαρμπέκ οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη και τον πυροβόλησαν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα βρέθηκε στο σημείο: «Σε αυτό το καφέ καθόταν το ξημέρωμα ο δράστης. Εκεί τον είδε κάποιος περαστικός. Ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία έσπευσε και τον πυροβόλησε. Δίπλα του είχε το καλάσνικοφ. «Το γεγονός ότι καθόταν σε ένα καφέ το ξημέρωμα, με όπλο δίπλα του, και κανείς δεν ειδοποίησε τις αρχές παρά μονο ένας περαστικός δημιουργεί ερωτηματικά.

Είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στη Σουηδία

Η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στη Σουηδία το 2012-2014.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μεταβαίνει στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάντερ Ντε Κρόο για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα. Η Ισλαμιστική τρομοκρατία επιστρέφει και όλοι είμαστε ευάλωτοι»,τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο.
Η Γαλλία βρίσκεται σε αυξημένη αντιτρομοκρατική επιφυλακή από την Παρασκευή, όταν ο 20χρονος Τσετσένος δολοφόνησε καθηγητή φιλολογίας. Ο δράστης άφησε πίσω του προκήρυξη βίντεο όπου αναλαμβάνει την ευθύνη εν ονόματι του ισλαμικού κράτους. 

Στην Ιταλία παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Λασουέντ από το 2016


Σύμφωνα με ιταλική κυβερνητική πηγή ο Τυνήσιος που σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες, είχε φθάσει το 2011 στο νησί Λαμπεντούζα. Παρέμεινε για λίγο καιρό στην Ιταλία και ακολούθως ταξίδεψε στη Σουηδία από όπου αργότερα απελάθηκε. Επέστρεψε στην Ιταλία, όπου το 2016 οι αρχές της Μπολόνια τον χαρακτήρισαν εξτρεμιστή και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τις κινήσεις του.

Στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης συνελήφθησαν ένας Αιγύπτιος κι ένας Ιταλός αιγυπτιακής καταγωγής οι οποίοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την ISIS. 

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα





Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος