«Κλονίστηκε» η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών – Σουηδία και Γαλλία στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού

«Η Ισλαμιστική τρομοκρατία επιστρέφει και όλοι στην Ευρώπη είμαστε ευάλωτοι»,δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες την ώρα που και στη Γαλλία οι εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση της περασμένης Παρασκευής είχε «αποτύπωμα του Ισλαμικού Κράτους».

Στο ανώτατο επίπεδο, συναγερμού 4 παραμένει το Βέλγιο παρά το γεγονός ότι εξουδετερώθηκε ο Τυνήσιος δράστης της δολοφονίας των δύο Σουηδών.

«Η Σουηδία απειλείται περισσότερο από ποτέ»

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μίλησε για ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στην Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι προειδοποίησε ότι η Σουηδία απειλείται περισσότερο από ποτέ: «Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν απειλήθηκαν τόσο η Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα όσο σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο Σουηδούς».

Σύμφωνα με τον Κρίστερσον, ο ένοπλος των Βρυξελλών δεν ήταν γνωστός στη σουηδική αστυνομία, αλλά είχε επισκεφθεί τη χώρα.

Εκπρόσωπος του εισαγγελέα, Eric van Duyse, προέτρεψε το κοινό «να πάει σπίτι και να μείνει στο σπίτι όσο η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί». Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει έναν αραβόφωνο άνδρα να λέει ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο όνομα του Θεού και ότι σκότωσε τρία άτομα.

Η Βελγική Ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν αποκλείει πλέον σύνδεση της φονικής επίθεσης της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετέδωσε ο βελγικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTBF, προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν μηνύματα υποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού, από τον δράστη ο οποίος υπέκυψε στο νοσοκομείο, τραυματισμένος από αστυνομικά πυρά.

Μακρόν: Αθλιότητα η σύλληψη αθώων ως ομήρους

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την Χαμάς για την κράτηση ομήρων και τόνισε ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ στο οποίο έχει εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξη της χώρας. Η Γαλλία βρισκόταν ήδη σε ύψιστη επιφυλακή με τον Μακρόν να δηλώνει ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι ευάλωτα όταν επιστρέφει η Ισλαμιστική τρομοκρατία. 

Το μπαράζ απειλών για βόμβες στη Γαλλία συνεχίστηκε καθώςνέος συναγερμός σήμανε και πάλι στις Βερσαλίες.

Παράλληλα αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο, ενώ Γάλλος εισαγγελέας δήλωσε ότι ο 20χρονος Τσετσένος που δολοφόνησε καθηγητή φιλολογίας, σε σχολείο την περασμένη Παρασκευή, άφησε πίσω του προκήρυξη βίντεο όπου αναλαμβάνει την ευθύνη εν ονόματι του ισλαμικού κράτους. 

Τα μέτρα ασφαλείας εντείνονται και σε μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες της Γαλλίας, καθώς έχουν καταγραφεί σχεδόν 200 αντισημιτικές πράξεις, κυρίως λεκτικές απειλές και βανδαλισμοί, και πάνω από 100 άτομα έχουν συλληφθεί για εξύμνηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Gérald Darmanin.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, στην Ιταλία συνελήφθησαν ένας Αιγύπτιος κι ένας Ιταλός αιγυπτιακής καταγωγής οι οποίοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την ISIS

Από τηνπερασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μίλησε για αυξημένο κίνδυνο ενώ εντείνεται ο έλεγχος των εισροών από τη Λιβύη, τη Συρία και το Ντονμπάς. 

ΕΡΤ -Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Θωμαϊς Παπαϊωάννου, Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος