Βρυξέλλες: Η ΕΡΤ στο σημείο της εξουδετέρωσης του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης – Νέα βίντεο μετά το διπλό φονικό

Επιβεβαιώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές ο θάνατος του φερόμενου ως δράστη της χθεσινής επίθεσης στις Βρυξέλλες κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο Σουηδοί πολίτες και τραυματίστηκε άλλος ένας. Η αστυνομία εντόπισε το πρωί λίγο μετά τις 7.00 (τοπική ώρα) τον δράστη σε καφέ της περιοχής των Βρυξελλών, στο Σκαρμπεκ και τον πυροβόλησε για να τον ακινητοποιήσει. Τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου τελικά μετά από δύο καρδιακές ανακοπές, εξέπνευσε στις 9.30. Το όπλο του, ένα καλάσνικοφ με το οποίο πραγματοποίησε τις επιθέσεις βρέθηκε επιτόπου δίπλα στον δράστη.

Βρυξέλλες: Η ΕΡΤ στο σημείο της εξουδετέρωσης του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης – Νέα βίντεο μετά το διπλό φονικό

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα βρέθηκε στο κάφε, στο σημείο όπου εντοπίστηκε και πυροβολήθηκε από στυνομικούς ο δράστης. «Σε αυτό το καφέ καθόταν το ξημέρωμα ο δράστης. Εκεί τον είδε κάποιος περαστικός. Ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία έσπευσε και τον πυροβόλησε. Δίπλα του είχε το καλάσνικοφ (…) Όλη η περιοχή είναι αποκλεισμένη αυτή τη στιγμή» μεταδίδει η Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Το καφέ είναι πολύ κοντά στο σπίτι του δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός στην περιοχή. «Το γεγονός ότι καθόταν σε ένα καφέ το ξημέρωμα, με όπλο δίπλα του, και κανείς δεν ειδοποίησε τις αρχές παρά μονο ένας περαστικός δημιουργεί ερωτηματικά. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο δράστης έδρασε μόνος του» λέει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Ποιος είναι ο δράστηςΔεν κατάφεραν οι αρχές να επιβεβαιώσουν πληροφορίες για ριζοσπαστικοποίησή του

Οι αρχές επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. Πρόκειται για τον 45χρονο Τυνήσιο Αμπντελασέμ Λασουέντ, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα, στην περιοχή του Σκαρμπεκ. Ο ύποπτος είχε ζητήσει άσυλο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απόφαση τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Διαγράφηκε επίσημα από το εθνικό μητρώο στις 12 Φεβρουαρίου 2021. Δεν έχει μείνει ποτέ σε κέντρο υποδοχής. Δεδομένου ότι διαγράφηκε από το εθνικό μητρώο, δεν μπόρεσε να εντοπιστεί για να κανονιστεί την επιστροφή του. Δεν παρουσιάστηκε ποτέ από την αστυνομία στο γραφείο μετανάστευσης.

Ο δράστης, ήταν γνωστός στην αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, είπε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίκενμπορν. Ο ίδιος είπε πως ξένη υπηρεσία είχε ενημερώσει τις βελγικές αρχές το 2016 ότι είχε ριζοσπαστικό προφίλ και ήταν υποψήφιος για τζιχάντ, ωστόσο ο υπουργός υποβάθμισε αυτο το στοχείο λέγοντας ότι «εκείνη την εποχή υπήρχαν δεκάδες τέτοιες αναφορές κάθε μέρα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι πληροφορίες αφθονούν και έχουν ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα όμως. «Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μας, δεν υπήρξαν σαφείς αποδείξεις ριζοσπαστικοποίησης», σχολίασε.

Βρυξέλλες: Η ΕΡΤ στο σημείο της εξουδετέρωσης του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης – Νέα βίντεο μετά το διπλό φονικό

Το χρονικό

Χθες το απόγευμα, ο ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» της βελγικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας δύο άτομα που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας η οποία έπαιζε με το Βέλγιο στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024. Τραυμάτισε επίσης σοβαρά και έναν τρίτο Σουηδό πολίτη.

Εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου τον έδειξαν να περιφέρεται οπλισμένος φορώντας ενα πορτοκαλί φωσφορίζον γιλέκο. Αρχικά εμφανίζεται να κατεβαίνει από ένα μηχανάκι σε μια διασταύρωση και να πυροβολεί πέντε φορές εναντίον περαστικών. Κατόπιν κυνηγά ανθρώπους που κατέφυγαν στην αίθουσα κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία του Φλαμανδικού Ταμείου Στέγασης.

Ο άνδρας, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στο οποίο δήλωσε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Ο δράστης λέει στο βίντεο ότι σκότωσε Σουηδούς για να εκδικηθεί στο όνομα των μουσουλμάνων.

Νέα βίντεο από τη δράση του

Εν τω μεταξύ νέα βίντεο από τη δράση του κυκλοφόρησαν στα social media.

Στο ένα εμφανίζεται να πυροβολεί προς την κατεύθυνση διερχόμενου αυτοκινήτου

Σε άλλο φαίνεται οπλισμένος να απομακρύνεται με δίκυκλο

Σε ύψιστο συναγερμό οι Βρυξέλλες – Αύξηση των μέτρων ασφαλείας

Οι βελγικές αρχές ανέβασαν στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες, δηλαδή αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία. Ήδη ανακοινώθηκε

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ η αστυνομία ζήτησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Κάποια σχολεία στη βελγική πρωτεύουσα δεν λειτούργησαν για λόγους ασφαλείας,

Και η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο, μετά την πυρπόληση του Κορανίου, κάτι που εξόργισε τους μουσουλμάνους και προκάλεσε απειλές από τζιχαντιστές.

Η Γαλλία επίσης έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της με το Βέλγιο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που υπάρχει έντονη ανησυχία για θέματα ασφαλείας σε ευρωπαϊκές χώρες που συνδέονται με την παρούσα σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς, παρότι Βέλγος εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο δράστης συνδέεται με αυτήν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος