Ερντογάν: «Πολιτικό πραξικόπημα» υπονοεί η επιστολή των απόστρατων ναυάρχων

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία επικρίνουν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ο Τούρκος πρόεδρος τους κατηγορεί ότι υπονοούν «πολιτικό πραξικόπημα». Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη μετά τη σύλληψη 10 απόστρατων ναυάρχων, εκ των 104 που υπέγραψαν την κοινή δήλωση, αλλά και από την τελευταία ανακοίνωση 96 πρώην βουλευτών.

«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και τόνισε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη.

Μεταξύ των 10 συλληφθέντων είναι και ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ. Σε άλλους 4 από τους ναυάρχους, λόγω προχωρημένης ηλικίας, ζητήθηκε να καταθέσουν στην αστυνομία.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα» και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση λόγω προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.

Η αναταραχή συνεχίζεται και με την τελευταία επιστολή 96 πρώην βουλευτών, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να τίθενται υπό συζήτηση τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας αλλά και η Συνθήκη του Μοντρέ. Οι ίδιοι καταδικάζουν την σύλληψη των απόστρατων ναυάρχων, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε ότι το μόνο που καταφέρνουν με την κοινή δήλωσή τους οι απόστρατοι ναύαρχοι είναι να βλάπτουν τη δημοκρατία και να επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό του στρατού.

«Εκείνοι που δεν βλέπουν, που δεν θέλουν να δουν τα επιτεύγματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι τυφλωμένοι από φιλοδοξία, εμπάθεια και ζήλεια. Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν κάνει τίποτα άλλα παρά να βλάψει τη δημοκρατία μας, να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού και να κάνει ευτυχείς τους εχθρούς μας» σημείωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Στο μεταξύ, άμεσα φαίνεται να κινείται η τουρκική κυβέρνηση για να «τιμωρήσει» τους απόστρατους ναυάρχους.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο τουρκικός στρατός κινείται για να αφαιρέσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τους ναυάρχους.
Οι υπογράφοντες ναύαρχοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα στέγασης σε ειδικά οικιστικά συγκροτήματα για στρατιωτικούς ή προσωπικούς σωματοφύλακες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμτουλχαμίτ Γκιουλ, μιλώντας σε τελετή στην Ακαδημία Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στο υπογεγραμμένο κείμενο των 104 απόστρατων ναυάρχων και καταδίκασε την ενέργεια με έντονο τρόπο.

«Λυπάμαι εξ ονόματος της χώρας και της δημοκρατίας μας» είπε ο Α. Γκιουλ, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να πάρει πίσω τη δημοκρατία. Ο νόμος θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στη συμμορία που προσπαθεί να καταστρέψει τη βούληση του έθνους».

Πηγές: ΕΡΤ, Anadolu, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος