Τουρκία: Συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων και του εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας” – Έκτακτο υπουργικό υπό τον Ερντογάν

Στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για κοινή δήλωση την οποία συνυπογράφουν 104 απόστρατοι καλώντας την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ

Κωνσταντινούπολη/Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σε συλλήψεις προχώρησε η Τουρκία, μία ημέρα μετά την κοινή δήλωση 104 απόστρατων ναυάρχων με την οποία τάσσονταν κατά της πιθανής αποχώρησης της χώρας από τη Συνθήκη του Μοντρέ και της ισλαμοποίησης του τουρκικού στρατού. Ήδη έχουν συλληφθεί 10 απόστρατοι ναύαρχοι, ανάμεσά τους και ο εμπνευστής της “Γαλάζιας Πατρίδας” Τζεμ Γκιουρντενίζ, ενώ τέσσερις λόγω προχωρημένης ηλικίας κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής εντός 3 ημερών.

Ο απόστρατος ναύαρχος συνελήφθη σήμερα το πρωί από το σπίτι του σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας “Τζουμχουριέτ”, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιουρντενίζ η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6:30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Διαβάστε επίσης Τουρκία: Τι λέει η Εισαγγελία της Άγκυρας για τις συλλήψεις ναυάρχων – Διαφωνία εκφράζουν νομικοί

Ο Γκιουρντενίζ ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ηταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Η κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (03/04) στις 11.00 π.μ., αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ. Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

Ο Γκιουρτενίζ σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου  – Συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ

Λόγω των εξελίξεων ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν για διακοπές. Στις 3 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στο προέδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογηθεί η κατάσταση ύστερα από την κοινή δήλωση των 104 απόστρατων ναυάρχων που κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ, και να μην απομακρυνθεί από τις αρχές του Κεμαλικού κράτους, ενέργεια την οποία η Άγκυρα εξέλαβε ως σιωπηρό πραξικόπημα. Το απόγευμα στις 18:00 συνεδριάζει εκτάκτως και η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ υπό την προεδρία και πάλι του Ταγίπ Ερντογάν για να εξετάσει την κατάσταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ