Τουρκία: Ο Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις εκλογές για την 14η Μαΐου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές για την 14η Μαΐου υπογράφοντας. Εγκαινιάζεται έτσι και επίσημα η προεκλογική περίοδος, στη σκιά των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου.

«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δίνει μεγάλο προβάδισμα στο μέτωπο της αντιπολίτευσης» με διαφορά τουλάχιστον 13 μονάδων έναντι του Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο λογαριασμό περί τα 50 δισ δολάρια για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Χρήματα σε παιδιά μοίρασε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, στην Αντιγιαμάν, μία από τις πλέον πληγείσες τουρκικές επαρχίες από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Την κίνηση του Ερντογάν επέκρινε και μερίδα του τουρκικού Τύπου, με την Τσουμχουριέτ να γράφει ότι «Στις πλημμύρες δίνει τσάι, στον σεισμό χρήματα».

«Εξαιτίας της καταστροφικότητας των δονήσεων και των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, δεν μπορέσαμε να εργασθούμε όπως θέλαμε στο Αντιγιαμάν για πολλές ημέρες. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην επαρχία αυτή, τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίζει έδαφος και σε περιοχές με έντονο κουρδικό στοιχείο, με νέα δημοσκόπηση να επιβεβαιώνει ότι η εμπιστοσύνη των Κούρδων ψηφοφόρων προς τον Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση χρηματοδότησης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του τρίτου σε δύναμη στο Κοινοβούλιο που εξελίσσεται σε ρυθμιστική δύναμη στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν και δεν μετέχει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, οι ηγέτες του έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – REUTERS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος