Ισπανία: Το WWF τοποθετεί γιγάντια πανό σε υγροτόπους για να καταγγείλει την «κλοπή νερού»

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF έχει απλώσει γιγάντια πανό ταυτόχρονα σε τρεις υγροτόπους της Ισπανίας (Doñana, Daimiel και Mar Menor), καταγγέλλοντας την παράνομη υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου.

Όπως εξηγεί η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της, το 60% των υγροτόπων και των φυσικών λιμνών της Ισπανίας έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μια «οικολογική κατάρρευση» που συνεχίζει να επηρεάζει αυτά τα οικοσυστήματα και τις οικονομικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτά λεει η υπεύθυνη του Water of WWF, Teresa Gil.

Η ομάδα του WWF έχει απλώσει πανό ύψους έως και 13 μέτρων με το σύνθημα «STOP theft of water» πάνω από τρεις «εμβληματικούς» υγροτόπους στην Ισπανία για να προειδοποιήσει για την «κρίσιμη κατάσταση» στην οποία βρίσκονται, και ειδικά αυτή της Doñana, διευκρινίζουν, μετά την πρόταση νόμου με πρωτοβουλία του PP της Ανδαλουσίας για νομιμοποίηση περίπου 1.460 εκταρίων παράνομης άρδευσης, κάτι που κατά τη γνώμη του προϋποθέτει «σοβαρή επίθεση» σε αυτόν τον υγρότοπο.

Η δράση έχει πραγματοποιηθεί παράλληλα, εκτός από την Doñana, στο Tablas de Daimiel, το οποίο η οργάνωση διατήρησης περιγράφει ως «το επίκεντρο της κλοπής νερού στην Ισπανία», και στο Mar Menor, «σκηνή της σοβαρής οικολογικής καταστροφής ως συνέπεια της απόρριψης νιτρικών αλάτων από την εντατική γεωργία».

Το WWF προειδοποιεί ότι μεταξύ αυτών των τριών περιοχών, μια έκταση άνω των 64.000 εκταρίων αρδεύεται παράνομα, γεγονός που έχει οδηγήσει αυτά τα οικοσυστήματα «στα άκρα».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στο Tablas de Daimiel τουλάχιστον 51.465 εκτάρια καλλιεργειών αρδεύονται με παράνομα εξορυσσόμενο νερό, «το ισοδύναμο περισσότερων από 62.300 γηπέδων ποδοσφαίρου» ενώ η έκταση που αρδεύεται με παράνομα εξορυσσόμενα υπόγεια νερά σε Doñana και Aljarafe ξεπερνά τα «4.700 εκτάρια», περισσότερα από 5.700 γήπεδα ποδοσφαίρου».

Στο Mar Menor, όπου υπάρχουν επίσης απειλές από τη βιομηχανική γεωργία και τη συνακόλουθη απόρριψη νιτρικών αλάτων στη λιμνοθάλασσα, έχουν εντοπιστεί 8.460 εκτάρια παράνομα αρδευόμενες καλλιέργειες στο Campo de Cartagena, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 10.200 γήπεδα ποδοσφαίρου.

«Αυτή η κλοπή νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα επηρεάζει άμεσα τα ρέματα που ρίχνουν το νερό τους στην καρδιά αυτής της βασικής περιοχής για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον», τονίζει η WWF, η οποία ζητεί από τις αρχές «δυναμική δράση» για να τερματιστεί το πρόβλημα με μέτρα όπως το κλείσιμο και η τιμωρία παράνομη εξόρυξη από υδροφορείς, καθώς και μείωση της αρδευόμενης έκτασης, «ιδιαίτερα με το κλείσιμο όλων των παράνομων εκμεταλλεύσεων στην περιοχή των υγροτόπων και των προστατευόμενων περιοχών».

Ομοίως, το WWF ζήτησε από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης να εγκρίνει επειγόντως μια Εθνική Στρατηγική Υγροτόπων που περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση της λεηλασίας του νερού.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος