Το στρες των εξετάσεων «κατατρώει» τους μαθητές στη Βρετανία -ακόμη και από τα έξι τους χρόνια

Στο Λίβερπουλ αυτές τις μέρες δάσκαλοι από όλη τη Βρετανία συζητούν για την κατάσταση στα σχολεία -και την εκπαίδευση. Με μια έρευνα στα χέρια τους. Που δείχνει ότι μαθητές τους φτάνουν στο σημείο να αυτοτραυματίζονται όλο και συχνότερα, εξαιτίας του στρες που προκαλούν τα διαγωνίσματα και οι εξετάσεις. Οι μαθητές στη Βρετανία, δεν είναι οι μόνοι που ζουν αυτή την πίεση. Και στην Ελλάδα, το άγχος λόγω των εξετάσεων αυξάνεται όλο και πιο πολύ. Και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρχίζει η συζήτηση για τη «διαχείριση του άγχους». Αλλά από τη συζήτηση αυτή, λείπει κάτι: η ουσιαστική «αναμέτρηση» με την αιτία που προκαλεί το άγχος. Τις -κάθε είδους- εξετάσεις.

Το στρες των εξετάσεων «κατατρώει» τους μαθητές στη Βρετανία -ακόμη και από τα έξι τους χρόνια
φωτογραφία, Alex France-Flickr

«Τρομακτικά» τα ευρήματα

Τα στοιχεία από ερωτηματολόγιο το οποίο απαντήθηκε στη Βρετανία, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί τα χαρακτηρίζουν «σοκαριστικά». Από τους 420 εκπαιδευτικούς-μέλη της Ένωσης Εκπαιδευτικών και Λεκτόρων της Βρετανίας, γράφει το δίκτυο BBC, οι μισοί από όσους απάντησαν είπαν ότι μαθητές στις τάξεις τους αυτοτραυματίζονται -και το 89% λέει ότι οι εξετάσεις είναι η κύρια πηγή του άγχους.

[blocktext align=”right”]Για “υπερβολική” πίεση σε μαθητές 10 και 11 χρόνων, μιλούν βρετανοί εκπαιδευτικοί[/blocktext]Αρκετοί εκπαιδευτικοί είπαν ότι γνωρίζουν μαθητές που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν -οι 18 σε δημοτικά σχολεία. Ένας καθηγητής γυμνασίου από το Λονδίνο αναφέρει «τεράστια αύξηση στα φυσικά συμπτώματα του στρες και στα περιστατικά αυτοτραυματισμών. Οι αυτοκτονικές σκέψεις έχουν γίνει πια ανεξέλεγκτες».

«Τα ζητήματα ψυχικής-διανοητικής υγείας είναι πιθανά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ακαδημαϊκή πρόοδο», λέει ένας διευθυντής δημοτικού σχολείου του Νόρφολκ. «Ως διευθυντής  του σχολείου ξοδεύω όλο και περισσότερο από τον χρόνο μου να υποστηρίζω παιδιά με ψυχικά προβλήματα». Την ίδια ώρα, προσθέτει, μειώνεται το προσωπικό που έχει τέτοιο υποστηρικτικό ρόλο στα σχολεία.

Και μια δασκάλα δημοτικού σχολείου από το Σόμερσετ, εκφράζει έναν -κοινό- προβληματισμό. «Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι ή θεραπευτές, αλλά όλο και περισσότερο υπάρχει η προσδοκία να παίζουν και αυτούς τους ρόλους».

«Τρομακτικά» χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας η γενική γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών-ATL, Μέρι Μπούστιντ. «Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για μεγάλο μέρος αυτού του άγχους το οποίο φαίνεται να πηγάζει από ένα υπερφορτωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στο κέντρο του τις εξετάσεις».

Το στρες των εξετάσεων «κατατρώει» τους μαθητές στη Βρετανία -ακόμη και από τα έξι τους χρόνια
φωτογραφία, ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εργοστάσια Εξετάσεων»

Τον περασμένο χρόνο, η Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών της χώρας προειδοποιούσε ότι οι μαθητές αναπτύσσουν ποικίλα συμπτώματα άγχους που σχετίζονται με τις εξετάσεις. Είχε προηγηθεί μια μελέτη που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 8.000 δασκάλους και επανεξέταση προηγούμενων ερευνών. Έγινε από την καθηγήτρια του Μητροπολιτικού πανεπιστημίου του Λονδίνου Μέριν Χάτσινγκς. Τα συμπεράσματά της ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσα ήδη συζητιούνται: Η πολύ μεγάλη σημασία στις εξετάσεις καταστρέψει την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμηση των μαθητών.

«Τα βλέπεις να κάθονται εκεί, παιδιά 10 και 11 χρόνων ολοκληρωτικά διαλυμένα».

Παιδιά 10 και 11 χρόνων λέγεται ότι ξεσπούν σε κλάματα, αρρωσταίνουν όταν γράφουν τεστ, και τα προβλήματα χειροτερεύουν όταν εμπλέκονται και ανταγωνιστικοί γονείς, έγραφε με αφορμή την ίδια έρευνα και ο Guardian. Οι αυτοτραυματισμοί «αυξάνονται συνεχώς» στις ηλικίες 14-16.

Η Λούσι Ράσελ, διευθύντρια εκστρατειών ενημέρωσης της οργάνωσης για την ψυχική υγεία Young Minds, λέει για την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος. «Μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση να πετύχουν αποτελέσματα σε ένα περιβάλλον ‘εργοστασίου εξετάσεων’».

Το στρες των εξετάσεων «κατατρώει» τους μαθητές στη Βρετανία -ακόμη και από τα έξι τους χρόνια
φωτογραφία, Pixabay-Creative Commons CC0

Επηρεάζονται μαθητές όλων των επιδόσεων

Η έρευνα έδειξε ότι τα τεστ επηρεάζουν τους μαθητές ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους. «Οι μαθητές με πιο υψηλές επιδόσεις και εκείνοι με πιεστικούς γονείς, εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα στρες, επειδή υπάρχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις από αυτούς». Αλλά εξίσου οδυνηρά βιώνουν τη σχολική ζωή και οι μαθητές με χαμηλότερες επιδόσεις, προσπαθώντας να προσαρμοστούν σε ένα ασφυκτικό διδακτικό πρόγραμμα.

«Τα αυξημένα περιστατικά Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής έχει φανεί ότι συνδέονται με την αύξηση των ‘κρίσιμων’ εξετάσεων»… Το σχολικό περιβάλλον έχει γίνει λιγότερο κατάλληλο για παιδιά που έχουν τη διαταραχή, καθώς επιτρέπει λιγότερη κίνηση και πρακτική δουλειά, και απαιτεί να μένουν καθισμένα για μεγάλα διαστήματα», λέει η Μέριν Χάτσινγκς.

Πολλά παιδιά «νιώθουν ότι καθορίζονται απόλυτα από τους βαθμούς τους, και αυτό είναι πολύ επιβλαβές για την ψυχική τους υγεία και αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με τη Λούσι Ράσελ. «Πρέπει να αμφισβητήσουμε τον ρόλο που παίζουν τα σχολεία στο να διαμορφώνονται συγκροτημένοι νέοι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση».

Και ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών Κέβιν Κόρτνει είναι ξεκάθαρος μιλώντας για το σύστημα: «Καταστρέφει την εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών». Που θα έπρεπε να είναι διαδικασία χαράς και να τα αφήνει με μια «δίψα για γνώση για το υπόλοιπο της ζωής τους».

πηγές: BBC, Guardian

κεντρική φωτογραφία: David Hawgood, geograph

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος