Το Κίεβο ζητά πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης στην Πολωνία

Array

Η Ουκρανία ζητεί πρόσβαση στο σημείο της χθεσινής έκρηξης στην ανατολική Πολωνία, την οποία δυτικοί αξιωματούχοι αποδίδουν σε πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ζητεί την διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους.

Λήξη συναγερμού στην Πολωνία

Λήξη συναγερμού για τον πύραυλο που έπεσε σε πολωνική αγροτική γη το βράδυ της Τρίτης (15/11), σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, την ώρα που η Ρωσία «χτυπούσε» το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει καμία ένδειξη που να επιτρέπει την απόδοση της έκρηξης «σε εσκεμμένη, εχθρική επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν συλλεγεί δείχνουν ότι το πλήγμα στην Πολωνία προήλθε από χρήση ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι».

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μεταξύ εκείνων που τόνισαν την ανάγκη πλήρους έρευνας, ενώ εξ αρχής ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν «απίθανο» η Ρωσία να εκτόξευσε τον πύραυλο, αλλά δεσμεύτηκε να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, λίγες ώρες αργότερα, στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία έγινε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Θέλω όμως να είμαι σαφής, δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο» τόνισε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος