Το Ιράν ανακοίνωσε την εκτέλεση 4 ατόμων που είχαν καταδικαστεί για απόπειρα βομβιστικής ενέργειας

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Τεχεράνη προχώρησε σήμερα στην εκτέλεση τεσσάρων ατόμων, οι οποίοι κατηγορούνταν για το σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης μετά από εντολή της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 4 άνδρες εισήλθαν παράνομα στο Ιράν από βόρεια κουρδική περιοχή του Ιράκ με σκοπό να καταστρέψουν ένα εργοστάσιο στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν που αναλαμβάνει εξοπλιστικά προγράμματα του ιρανικού υπουργείου Άμυνας. Η απόπειρα ήταν σχεδιασμένη να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022, όμως η επιχείρηση έγινε αντιληπτή από τις ιρανικές υπηρεσίας αντικατασκοπείας.

Ισραήλ και Ιράν συχνά αλληλοκατηγορούνται για υπονομευτικές ενέργειες ο ένας εναντίον του άλλου. Το Τελ Αβίβ κατηγορεί το Ιράν ότι στηρίζει επιθέσεις ανταρτών εναντίον ισραηλινών στόχων, ενώ η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι συχνά οι εβραϊκές μυστικές υπηρεσίες δολοφονούν Ιρανούς αξιωματούχους και επιστήμονες.

«Η θανατική καταδίκη των τεσσάρων μελών μιας σιωνιστικής οργάνωσης εκτελέστηκε σήμερα το πρωί» ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο ιστότοπος της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online.   

Άλλα τέσσερα άτομα – 3 άνδρες και 1 γυναίκα – εκτελέστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από τις ιρανικές αρχές, κατηγορούμενα για συνεργασία με τη Μοσάντ.

Με εξαίρεση την Κίνα, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, το Ιράν είναι η χώρα που εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους το χρόνο με διάφορες κατηγορίες, συνήθως δι’ απαγχονισμού.

“Είμαστε απογοητευμένοι από την άνευ προηγουμένου αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν. Τουλάχιστον 834 άτομα εκτελέστηκαν στη χώρα το 2023. Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το φρικτό κύμα εκτελέσεων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ.

Πηγές: Reuters, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος