Θρήνος στην Ιαπωνία για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε – Εκρηκτικά και αυτοσχέδια όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη

Array

Θρήνος στην Ιαπωνία και διεθνής κατακραυγή για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Ο Ιάπωνας πολιτικός, 67 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του, παρά την μάχη που έδωσαν οι γιατροί επί 5 ώρες για να τον κρατήσουν στην ζωή. Ο Άμπε δέχθηκε πυρά πισώπλατα από έναν πρώην στρατιωτικό, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, στην πόλη Νάρα. Ο 41χρονος δράστης, που συνελήφθη αμέσως, ομολόγησε ότι το έκανε από αντιπάθεια για «συγκεκριμένη οργάνωση», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τώρα η αστυνομία ερευνά σε ποια οργάνωση αναφέρεται και ποια η σχέση του Άμπε με αυτήν. Από την έρευνα στο σπίτι του δράστη κατασχέθηκαν παρόμοια αυτοσχέδια όπλα με αυτό της δολοφονικής επίθεσης, ενώ λόγω των εκρηκτικών που βρέθηκαν εκκενώθηκαν τα γύρω κτήρια.

Ο 41χρονος δράστης Τετσούγια Γιαμαγκάμι, ο οποίος πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό με  αυτοσχέδιο τουφέκι, είπε ότι είχε εργαστεί στο Ναυτικό των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας επί τρία χρόνια και ότι η οργή του σε βάρος του Άμπε δεν είχε να κάνει με την πολιτική.

Για την αστυνομία παραμένει ασαφές εάν οι σφαίρες ήταν επίσης αυτοσχέδιες. Η αστυνομία συνέλλεξε πολλά μεταλλικά θραύσματα από το σημείο της δολοφονίας, και δεν μπορεί να πει εάν προέρχονται από σφαίρες. Το υλικό του αυτοσχέδιου όπλου είναι ένα μίγμα υλικών όπως το μέταλλο και το ξύλο, όπως δήλωσε. Ωστόσο, η αστυνομία δεν μπορεί να πει εάν το αυτοσχέδιο όπλο ήταν ένα τρισδιάστατο τυπωμένο όπλο.

Η αστυνομία ερευνά εάν ο ύποπτος έδρασε μόνος του. Επίσης, οι Αρχές δεν μπορούν να αποκαλύψουν εάν το σύστημα ασφαλείας μπορεί να είναι αυστηρότερο για έναν πρώην πρωθυπουργό παρά για άλλους βουλευτές.

Φωτογραφίες δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας με ματωμένο πουκάμισο να κείτεται στο έδαφος ενώ του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες πριν τον μεταφέρουν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όπου πέντε ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας.

«Όταν έφθασε, έφερε τραύματα από σφαίρες σε δύο σημεία του σώματος του (ένα εκ των οποίων στη δεξιά πλευρά του λαιμού). Είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή λόγω της ζημιάς που είχαν υποστεί η καρδιά και οι αρτηρίες του» ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής, Χιντετάντα Φουκουσίμα.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, καταδίκασε την επίθεση κατά του προκατόχου του.

«Είναι μία απεχθής πράξη, που διαπράχθηκε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, που είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Είναι εντελώς απαράδεκτη. Την καταδικάζω απερίφραστα» δήλωσε ο Φούμιο Κισίντα.

Θρήνος στην Ιαπωνία για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε – Εκρηκτικά και αυτοσχέδια όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη
Photo by Philip FONG / AFP

Η δολοφονική επίθεση στον Σίνζο Άμπε προκαλεί σοκ στην Ιαπωνία, μία χώρα που διαθέτει μία από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για τη χρήση όπλων, καθώς κι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας με όπλα στον κόσμο.

Ο Σίνζο Άμπε ως πρωθυπουργός άφησε τη σφραγίδα τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο το 2020 λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας, αφήνοντας πολλούς από τους στόχους του, όπως είχε πει τότε, ανεκπλήρωτους. Ωστόσο, παρέμενε ενεργός πολιτικά, ασκώντας μεγάλη επιρροή στο κυβερνών κόμμα.

Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, καθώς παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο την περίοδο 2006-2007 και από το 2012 έως το 2020, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιονδήποτε άλλον, ενώ είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος πολιτικός της Ιαπωνίας παγκοσμίως.

Θρήνος στην Ιαπωνία για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε – Εκρηκτικά και αυτοσχέδια όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη
Photo by JOHN THYS / AFP

Το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε την αναστολή όλων των προεκλογικών του εκδηλώσεων, ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία της χώρας την ερχόμενη Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος