Ουκρανική κρίση: Σε τεντωμένο σχοινί – Αψιμαχίες με Ρωσόφωνους αυτονομιστές

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως η αποστολή παρατήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατέγραψε πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής της πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δυνατό να προσδιοριστεί αν οι αναφορές για πυρά πυροβολικού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου αποτελούν μια κλιμάκωση ή εντάσσονται στις παραβιάσεις της εκεχειρίας οι οποίες έχουν γίνει ρουτίνα στη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης που μπαίνει στον όγδοο χρόνο της.

Ο ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. Τα ξημερώματα οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν επιθέσεις με όλμους από τον ουκρανικό στρατό και ανταπέδωσαν τα πυρά. «Η αστική υποδομή έχει υποστεί ζημιές. Καλούμε όλους τους εταίρους να καταδικάσουν άμεσα αυτή τη σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ από τη Ρωσία εν μέσω μιας ήδη τεταμένης κατάστασης», δήλωσε ο Κουλέμπα.

Ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών του Λουχάνσκ κατήγγειλε επίσης δημόσια ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού έχουν παραβιάσει το καθεστώς μη επίθεσης που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ. Το ίδιο υποστήριξε και από πλευράς του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε από πλευράς της τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με drone κατά του ουκρανικού στρατού.

Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν πληροφορίες για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις τοποθέτησαν μια γέφυρα στον ποταμό Πρίπιατ για να κινηθούν ταχύτερα προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Παράλληλα, υπάρχει μια αναφορά του ΟΑΣΕ ότι τα άρματα μάχης των Ρώσων αυτονομιστών βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ανησυχεί βαθιά για την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και πως ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στο Κίεβο για να εμποδίσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε αναφορές για μια σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές αντάρτες ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως, ενώ η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της που ολοκλήρωσαν γυμνάσια σε περιοχές γειτονικές της Ουκρανίας, η διαδικασία της αποχώρησής τους θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ξανά στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να πραγματοποιήσουν συνάντηση αλλά το Κρεμλίνο δεν συμφώνησε. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει επανειλημμένα προτείνει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων. «Το Κίεβο έχει επανειλημμένα προτείνει μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά ποτέ δεν είπε γιατί», είπε ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι Δυτικοί έχουν επίσης προτείνει συνομιλίες για θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Η Μόσχα πρόκειται να στείλει σήμερα τις γραπτές της απαντήσεις σε αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, νέες εικόνες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν την επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, άρματα μάχης και άλλα ιχνηλατούμενα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς σε απόσταση περίπου 10.000 χιλιομέτρων. Επίσης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ηνωμένες Πολιτείες και Κίεβο αμφισβητούν πάντως τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από τα σύνορα. Πηγή από τον Λευκό Οίκο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πρόσθεσε 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του” τις απειλές εναντίον της Ουκρανίας με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. “Παρατηρήσαμε αύξηση των στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε μάλιστα ότι από τις διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες δεν επιβεβαιώνεται αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Δήλωσε παράλληλα ότι εξετάζεται  το ενδεχόμενο να σταλούν επιπλέον νατοϊκές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη. Η απάντηση του Κρεμλίνου, που αρνείται όλο αυτό το διάστημα ότι σχεδιάζει επίθεση και κατηγορεί τη Δύση για υστερία, ήρθε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Για όλες αυτές οι δηλώσεις από τον Στόλτνεμπεργκ, που άλλοτε είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και άλλοτε τραπεζίτης, δεν έχω καταλήξει ακόμη, δεν ενδιαφερόμαστε πλέον. Δεν πρόκειται για ένα άτομο του οποίου τις δηλώσεις θα λάβει σοβαρά η Μόσχα» είπε η Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει ενδείξεις μείωσης των στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά μόνο “μικρές μετακινήσεις”. Την ίδια ώρα τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Το Μινσκ έχει δεσμευθεί ότι “ούτε ένας στρατιώτης” από τη Ρωσία δεν θα παραμείνει στο έδαφός του μετά το πέρας των γυμνασίων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντιμετώπισε με σαρκασμό τις κατηγορίες των Δυτικών κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, εκτιμώντας ότι η κρίση εκτυλίσσεται “στο μυαλό” των δυτικών ηγετών και μέσων ενημέρωσης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

Οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες να προσεγγίσουν τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις αυτές που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Κι ενώ όλες οι πλευρές αφήνουν ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία, να μη χρησιμοποιήσει ψευδή προσχήματα για επέμβαση στην Ουκρανία, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχία για το γεγονός, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κάνει λόγο για «γενοκτονία» στο Ντονμπάς.

Με ανάρτηση της στην σελιδα της στο Facebook, η Ρωσική Πρσβεία στην Ουάσιγκτον κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την αυτο-ύπνωση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη «μιλιταριστική φρενίτιδα» για την Ουκρανία. «Προτρέπουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην τροφοδοτήσει τη μιλιταριστική φρενίτιδα των δημοσιογράφων και να επικεντρωθεί στα πραγματικά σημαντικά ζητήματα της διπλωματικής διευθέτησης της ενδοουκρανικής σύγκρουσης», ανέφερε η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον.

Την εκτίμηση ότι η Ρωσία είναι πιθανόν να προχωρήσει σε περιορισμένης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία, εκφράζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Εσθονίας, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να μεταφέρει στρατεύματα, σε στρατηγικές θέσεις στη μεθόριο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο Άντριζ Μέλνικ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν «κακό συμβιβασμό πάνω στα κεφάλια μας», αναφερόμενος στη δήλωση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι αυτή τη στιγμή ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». Ο κ. Μάλνικ, μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο να αποτραπεί ένας ρωσικός πόλεμος στην Ευρώπη», αλλά και να μην υπάρξουν συμφωνίες, οι οποίες θα κοστίσουν στους Ουκρανούς το μέλλον τους.

Ο Ουκρανός πρέσβης δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει, με παραχωρήσεις στον Ρώσο Πρόεδρο Πόυτιν, από τη μία πλευρά να ισχυρίζεται ότι έχουμε ελεύθερο δικαίωμα επιλογής συμμάχων και από την άλλη να μεταθέτει τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ στο μακρινό μέλλον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Σολτς να φιλοξενήσει σύντομα στο Βερολίνο μια συνάντηση κορυφής του Σχήματος της Νορμανδίας, «προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η επικίνδυνη σιωπή και σιγή ασυρμάτου μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν».

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ Έμιλι Χάμπερ, με ανάρτησή της στο Twitter, έκανε λόγο για «κυρίαρχο δικαίωμα» της Ουκρανίας να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η χώρα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον δρόμο της. Δεν θα εγγυηθούμε κάτι διαφορετικό στον Πρόεδρο της Ρωσίας», έγραψε η Γερμανίδα διπλωμάτης.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ και ότι το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει στο Κρεμλίνο ότι η πολιτική της Συμμαχίας ως προς την ένταξη νέων μελών δεν θα αλλάξει. “Παραμένουμε ένας οργανισμός με την πολιτική της ανοιχτής πόρτας“, δήλωσε ο Μπεν Γουάλας στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. “Το έχω ξεκαθαρίσει πλήρως στο Κρεμλίνο ότι οι χώρες επιλέγουν το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει τις χώρες“, είπε.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Αποστολή: Γιάννης Σουλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος