Ουκρανική κρίση: Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης εν μέσω αμφισβητήσεων – Βίντεο του ρωσικού Υπ. Άμυνας

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, καθώς ΗΠΑ και Κίεβο αμφισβητούν τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από τα σύνορα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα σχετικό βίντεο. Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Ria, μετέδωσε ότι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με όλμους.

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς έχει επιδεινωθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιαν Λέστσενκο, επικεφαλής του Τμήματος Λαϊκής Πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Το γραφείο αντιπροσωπείας της αυτοαπαοκαλούμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού, είχε υποστηρίξει πως ξημερώματα της σημερινής ημέρας οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε πέντε οικισμούς. Άμεση υπήρξε η απάντηση των αναταρτών του Λουγκάνσκ, οι οπίοι αναταπέδωσαν τα πυρά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ένα βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, άρματα μάχης και άλλα ιχνηλατούμενα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς σε απόσταση περίπου 10.000 χιλιομέτρων.

Με ανάρτηση της στην σελιδα της στο Facebook, η Ρωσική Πρσβεία στην Ουάσιγκτον κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την αυτο-ύπνωση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη «μιλιταριστική φρενίτιδα» για την Ουκρανία. «Προτρέπουμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην τροφοδοτήσει τη μιλιταριστική φρενίτιδα των δημοσιογράφων και να επικεντρωθεί στα πραγματικά σημαντικά ζητήματα της διπλωματικής διευθέτησης της ενδοουκρανικής σύγκρουσης», ανέφερε η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ουάσιγκτον. Αφορμή για το σχόλιο της Ρωσικής Πρεσβείας, υπήρξε συνέντευξη του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στο CNN, κατά την οποία κατηγόρησε τη Μόσχα για διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Δύση και Κίεβο αμφισβητούν τις ρωσικές ανακοινώσεις

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη (16/2). Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε και ο επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει ψευδή προσχήματα για επέμβαση στην Ουκρανία, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει λόγο για «γενοκτονία» στο Ντονμπάς.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Σε Κίεβο και Βαρσοβία, θα μεταβεί η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας πριν από το Μόναχο και τη Σύνοδο των G7, προκειμένου να εκφράσει για μια φορά ακόμη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ουκρανική κυβέρνηση εν μέσω των δυτικών προειδοποιήσεων περί επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας. Η κα Τρας θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πολωνό ομόλογό της Ζμπίγκνιου Ράου για να εκδηλώσει την «υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ουκρανική εθνική κυριαρχία» και να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του Λονδίνου προς τη Μόσχα για τις «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» που θα είχε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου, αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
«Καλώ τη Ρωσία να πάρει τον δρόμο της διπλωματίας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Αλλά είμαστε πολύ σαφείς – εάν αποφασίσει να συνεχίσει στον δρόμο της επιθετικότητας, θα υπάρχουν τεράστιες και δαπανηρές συνέπειες για τη Ρωσία, που θα αποκτήσει ‘καθεστώς παρία’», σύμφωνα με αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει η κα Τρας στο Κίεβο.
Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας θα συμμετάσχει το Σάββατο τόσο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια όσο και στη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος