«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού

Array

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε η υπουργός Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Τα αρχαία έργα τέχνης, πιο γνωστά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η μόνιμη επιστροφή τους «δεν ήταν πρόθεσή του».

Σε μια εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε, είπε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «άνοιγε ένα κουτί με σκουλήκια» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος για να ακολουθήσουμε». Θα άνοιγε «την πύλη για το ζήτημα ολόκληρου του περιεχομένου των μουσείων μας», είπε.

Τον περασμένο μήνα, η ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του κ. Όσμπορν και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονταν σε «προχωρημένο στάδιο».

Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να επιστρέψει μόνιμα τα έργα τέχνης στην Ελλάδα. Αλλά υπήρχαν εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα γλυπτά που θα πήγαιναν στην Αθήνα ως δάνειο εκ περιτροπής, με αντάλλαγμα κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν ξαναβγεί ποτέ εκτός Ελλάδας.

Η Ελλάδα πιέζει εδώ και χρόνια να πάρει πίσω τα έργα τέχνης.

Η διαβεβαίωση της κ. Ντόνελαν ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, θα προκαλέσει οργή στην Αθήνα και όχι μόνο.

Η ίδια δήλωσε ότι είχε «αρκετές συζητήσεις» με τον κ. Όσμπορν, τον πρώην καγκελάριο. «Νομίζω ότι η άποψή του για το θέμα αυτό έχει παρερμηνευτεί και σίγουρα έχει παρουσιαστεί λανθασμένα», είπε.

«Βασικά, δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει αυτό. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, το οποίο σίγουρα δεν είναι ούτε αυτό που σχεδιάζει».

«Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν θα έπρεπε να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέψαμε την πρόσβαση σε αυτά».

Το BBC προσέγγισε τον κ. Όσμπορν για σχόλια.

Την Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν επίκειται συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών.

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ελπίζει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην εξουσία, δήλωσε: «Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές».

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η «σταθερή θέση» της χώρας είναι ότι «δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία, την κατοχή και την κυριότητα των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο».

Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι δεν θα «διαλύσει» τη συλλογή του, αλλά ότι «εξετάζει μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούν μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο».

Πρόσθεσε ακόμη: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια εταιρική σχέση για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές».

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος