Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μαριούπολη και Οδησσός στην ελληνική ατζέντα – «Περισσότερα όπλα» ζητά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Η αντίστροφη μέτρηση για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει αρχίσει σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.  «H Συμμαχία έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους γι’ αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει σε πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετάσχει. Tο Βερολίνο έχει χρόνο, το Κίεβο δεν έχει» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Η ατζέντα μου είναι απλή και περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» ανέφερε.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να της παρασχεθεί ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσει τον ρωσικό στρατό» είπε ο κ. Κουλέμπα.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αφαιρεθούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα Swift, αλλά και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος