Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση «συμπερασμάτων χωρίς μεγάλες εντάσεις»

Σύνοψη
  • Δεν υπήρξαν μεγάλες εντάσεις στη συζήτηση για την Ουκρανία και το «ξεκλείδωμα» της διεύρυνσης, τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη ότι περιμένει επιπλέον βήματα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου
  • Υπάρχει σαφής αναφορά σε εκεχειρία, δηλαδή μια άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα

Με κοινό βηματισμό ολοκλήρωσαν οι 27 την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά κάποια χρονοδιαγράμματα. Συμφώνησαν σε συμπεράσματα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται ότι η Σύνοδος είχε τελειώσει στις 10 η ώρα το βράδυ, τοπική ώρα, κάτι που επιβεβαιώνει όσους έλεγαν ότι υπάρχει προσχέδιο συμπερασμάτων στο τραπέζι.

Δεν υπήρξαν μεγάλες εντάσεις στη συζήτηση για την Ουκρανία και το «ξεκλείδωμα» της διεύρυνσης, τη στιγμή που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη ότι περιμένει επιπλέον βήματα για το διαπραγματευτικό πλαίσιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Με αυτό το στίγμα από τον Ουκρανό πρόεδρο δόθηκε ώθηση στο να προχωρήσουν οι συζητήσεις, καθώς οι Λιθουανοί και γενικότερα οι χώρες της Βαλτικής ζητούσαν κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με την Ουκρανία.

Συμφωνία για τη Μέση Ανατολή

Στο  κείμενο συμπερασμάτων των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπάρχει σαφής αναφορά σε εκεχειρία, δηλαδή μια άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία, Οι ηγέτες τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να μην προχωρήσει το Ισραήλ σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, που θα κάνει ακόμη πιο καταστροφική την κατάσταση εκεί.


Υπήρξε αναφορά και στους διακινητές, στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, όπου επισημαίνεται η ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Προχώρησαν και οι διαπραγματεύσεις αλλά και η συμφωνία για τη Βοσνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος