Σύνοδος Κορυφής: Άνοιξε η συζήτηση για αμυντική αυτονομία της ΕΕ -Στο «τραπέζι» η ελληνική πρόταση για το ευρωομόλογο

​Ολοκληρώθηκε χθες (21/3) το βράδυ, η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Ένα από τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στην ατζέντα ήταν το κομμάτι της ευρωπαϊκής άμυνας και αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα βήματα, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί με δύο πολέμους σε εξέλιξη σε Μέση Ανατολή αλλά και Ουκρανία.

Αυτό που πρότεινε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η έκδοση ευρωομολόγου αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πρόταση που όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκίτζη, συζητήθηκε, ωστόσο δίχασε καθώς είχαμε πάλι τον διαχωρισμό Νότου – Βορρά.

Με την ελληνική πρόταση συντάσσεται η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά από την άλλη πλευρά υπήρξαν διαφωνίες τόσο από την Ολλανδία όσο και από τη Γερμανία, δεδομένου ότι έδειξαν ότι διαφωνούν στο ενδεχόμενο της ύπαρξης ευρωομολόγου.

Όπως είπε η Γεωργία Σκιτζή αυτό που μας μεταφέρεται είναι ότι πρόκειται για μία συζήτηση η οποία ξεκινάει και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί.

Αυτό όμως που τονίζεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι σίγουρα οι όποιες αποφάσεις στο κομμάτι της αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης, θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα και να μην υπάρχουν κωλυσιεργίες από πλευράς των κρατών – μελών.

Παράλληλα, κυριάρχησε χθες και το κομμάτι της συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και εκεί συζήτησαν ακριβώς για αυτό και την πρόθεση και της Ελλάδας να συνεχιστεί η στήριξη στην πληττόμενη περιοχή.

Αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ότι μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, κατάλαβε πόσο δραματική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Αυτό ωστόσο που ξεκαθαρίζεται από πλευράς της κυβέρνησης, επειδή είχε κάνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας μια ανάρτηση περί συμφωνιών που υπήρξαν στην Οδησσό, είναι ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια συμφωνία. Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι: «η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς. Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία , ανασυγκρότηση , ενέργεια , πολιτική προστασία , ανθρωπιστική βοήθεια , προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς , εσωτερικές μεταρρυθμίσεις , κυβερνοασφάλεια κλπ. Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας. Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία. Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος