Σύννεφα πολέμου στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα – Ύστατη προσπάθεια για διπλωματική λύση

Στην ρωσο-ουκρανική κρίση οι μέχρι στιγμής διπλωματικές προσπάθειες πέφτουν στο κενό, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές κινήσεις. Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στην Πολωνία, οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ από την άλλη πλευρά στρατιώτες και πολίτες ετοιμάζονται για εισβολή και πόλεμο. Μέσα σε όλα αυτά και μια πρωτοφανής δημοσιογραφική γκάφα: Το πρακτορείο Bloomberg ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του πως η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Με το θερμόμετρο στα σύνορα να βρίσκεται στο κόκκινο, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση.

Τη Δευτέρα, ο Γερμανός Καγκελάριος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα επισκεφτεί διαδοχικά το Κίεβο και τη Μόσχα. Ο Όλαφ Σολτς προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, καθώς από τη μία πλευρά έχει υποσχεθεί να συμπεριλάβει σε ενδεχόμενες κυρώσεις το Nord Stream 2, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αγωγός είναι η μόνη εναλλακτική που διαθέτει άμεσα η Γερμανία για να συγκρατήσει την εκτόξευση των τιμών ενέργειας.

Τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν κατευθύνεται στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, με τον οποίο έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά τρεις φορές αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη θα πάει στο Κίεβο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Γαλλίας.

Σύννεφα πολέμου στα σύνορα με την Ουκρανία – Ασκήσεις μάχης

Στην ερημωμένη πόλη του Τσέρνομπιλ, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του πλανήτη, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων ραδιενέργειας, ο ουκρανικός στρατός διεξήγαγε ασκήσεις αστικής μάχης. Το σενάριο της άσκησης ήταν η απελευθέρωση του οικισμού από παράνομες ένοπλες ομάδες.

Την ίδια ώρα, στη Λεόπολη, Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση όπλων, μεταξύ των οποίων και εκτοξευτές ρουκετών. Ακόμα και έξω από το Κίεβο, πολίτες – άντρες και γυναίκες – εκπαιδεύονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Σύννεφα πολέμου στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα – Ύστατη προσπάθεια για διπλωματική λύση
AP Photo/Efrem Lukatsky

Η Μόσχα επιμένει ότι δεν έχει κανένα σκοπό να επιτεθεί στην Ουκρανία, ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν πείθεται και ο Λευκός Οίκος τόνισε: «Στόχος μας είναι να μη δώσουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ψέματα για να επιτεθεί στην Ουκρανία».

Όμως, ένα λάθος του Bloomberg που έγραψε κατά λάθος την είδηση της εισβολής στην Ουκρανία προκάλεσε την ειρωνική απάντηση του Κρεμλίνου για fake news που στο εξής θα ονομάζονται Bloomberg News.

Στο πολεμικό κλίμα έρχονται να προστεθούν οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις των Ρώσων σε γη, αέρα και θάλασσα, ενώ στην Πολωνία έχουν ήδη φτάσει οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Στέλνουμε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία για να μπορέσουν οι Ουκρανοί γείτονες μας να αμυνθούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέσκι.

Ο ρόλος διαμεσολάβησης της Ελλάδας

Την ελληνική μεσολάβηση στην ουκρανική κρίση φέρεται να ζήτησε το Κίεβο από την Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εστίασε στο πλεονέκτημα των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας που διατηρεί η Αθήνα με τη Μόσχα, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμμαχία της Ελλάδας είναι σαφής: Είναι η Δύση και το ΝΑΤΟ.

Οι ιστορικές σχέσεις με το Κίεβο και την Μόσχα επιτρέπουν στην Αθήνα την διατήρηση διαύλων μεταξύ των αντιμαχομένων.

«Ο Ουκρανός ομόλογός μου, ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους» σημείωσε ο Ν. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε πρόσφατα την Μαριούπολη, πόλη με συμπαγείς ελληνικές κοινότητες στην Ουκρανία, συμβάλλει ήδη στην διατήρηση ανοικτών διαύλων.

«Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί. Δεν πρόκειται για τήρηση ισορροπιών. Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Η Αθήνα νομιμοποιείται να διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην περιοχή, καθώς εκεί διαβιούν χιλιάδες ομογενείς και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Με παρουσία στις Ρωσικές διπλωματικές αποστολές σε Αθήνα και Λευκωσία, ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίτσοφ μίλησε στην ΕΡΤ και τον Γ. Συριόπουλο για την ουκρανική κρίση. Σε άπταιστα ελληνικά διεμήνυσε ότι σε καμία περίπτωση η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο.

«Η Ρωσία δεν συνομιλεί με την ΕΕ για την ουκρανική κρίση, καθώς η Ευρώπη ως μη ενιαία στρατιωτική δύναμη συντονίζεται με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία δεν φοβάται ευρωπαϊκές κυρώσεις διότι αν επιβληθούν, τότε θα υποχρεωθεί να επιβάλει αντικυρώσεις, με θύματα τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίτσοφ.

Στον παλμό της επικαιρότητας, η ΕΡΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην νέα κρίση στον Καύκασο. Ο τομεάρχης Εξωτερικών – Άμυνας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στην εκπομπή «Επτά».

« Όχι πόλεμος, όχι περισσότερο ΝΑΤΟ στην περιοχή». Φαίνεται ότι αυτός θα είναι ο συμβιβασμός. Οι Ρώσοι κέρδισαν, το ΝΑΤΟ δε θα προχωρήσει στα νότια της Ρωσίας» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή: ΕΡΤ/ Κλειώ Νικολάου, Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος