Συνάντηση Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν με παζάρι για την είσοδο των σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ

Array

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Η συνάντηση του Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζεται για τις 4.30 τοπική ώρα και αναμένεται κρίσιμη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πιθανόν να συζητηθεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και το Ουκρανικό.

Ωστόσο η γενική εντύπωση είναι ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ κυρίως θα επιχειρήσει να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο να παραμερίσει τις επιφυλάξεις του για την ένταξη της, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως φάνηκε από την χθεσινή συνέντευξη τύπου Στόλτενμπεργκ- Τσαβούσογλου.

Ήδη ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι δυο αυτές χώρες έχουν κάνει όσα έπρεπε για την εκδίωξη από το έδαφός τους, τρομοκρατών που δρουν κατά της Τουρκίας, και ότι πρέπει επάξια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  επέμενε ότι οι δυο αυτές χώρες δεν έκαναν όσα προέβλεπε το μνημόνιο που υπέγραψαν με την Άγκυρα και έτσι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο.

Πάντως οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν, θεωρώντας ότι παίζει καίριο ρόλο στην περιοχή λόγω και του Ουκρανικού, θα θελήσει να μπλοκάρει την ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ ως τις τουρκικές εκλογές ώστε να αλιεύσει περισσότερες ψήφους από τους εθνικιστές Τούρκους ψηφοφόρους.

Τσαβούσογλου: Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν πληρούν τους όρους για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει όλους τους όρους που έχει θέσει η Άγκυρα για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία και η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να σταματήσουν να παρέχουν καταφύγιο σε άτομα που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και απαιτούν την έκδοση ορισμένων καταζητούμενων, αναφέρει το Tanjug.

Από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, τα 28 έχουν ήδη επικυρώσει στα κοινοβούλιά τους την είσοδο των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος