Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία εν μέσω ανθελληνικής ρητορικής – Προαναγγέλλει γεωτρήσεις ο Ερντογάν

Array

Στην Τουρκία θα βρεθεί από σήμερα και για τρεις ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα και το νέο παραλήρημα Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης. Έτσι, τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να αποτελέσουν μεγάλο κεφάλαιο στην ατζέντα του Στόλτενμπεργκ με τους τούρκους αξιωματούχους, πέρα από τα υπόλοιπα θέματα, όπως τα σιτηρά, η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Στόλτενμπεργκ θα προσπαθήσει να κρατήσει ουδέτερη στάση, συστήνοντας στην Τουρκία να τα βρει με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγυρίζει για το γεγονός ότι τελικώς απελευθερώθηκε ο επισιτιστικός διάδρομος, μετά από συμφωνία του Ερντογάν με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν.

Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης είχαμε μια μακροσκελή συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον μιντιακό όμιλο Τουρκουάζ, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεδίπλωσε όλη του την πολιτική και επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος, υποστήριξε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε πανικό στους Έλληνες καθώς και ότι αναμένεται να αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα.

Χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα ως επιθετική και εχθρική και την κάλεσε να συνέλθει, ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής στις προκλήσεις της.

Σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα ενεργειακό κόμβο: «Το υπουργείο μας ενεργειας κάνει εκτεταμένο έργο. Η περιοχή της Θράκης θεωρείται ως το πλησιέστερο μέρος για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου για παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με τα γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία που διαθέτουμε τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε γεωτρήσεις σε διάφορες πηγές και να εξάγουμε φυσικό αέριο και από εκεί και να το πουλήσουμε σε τρίτες χώρες».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία και μοιράστηκε αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων όπως μαζί με άλλους νεαρούς φίλους και ομοϊδεάτες του συμμετείχαν σε συλλαλητήρια μπροστά στην Αγία Σοφία με τη λαχτάρα να ανοίξει η Αγία Σοφία  ως τζαμί. Δόξα τω Θεώ είχαμε την τύχη να το ανοίξουμε. Είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε αυτό. Σπάσαμε τις αλυσίδες και απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία.

Από πλευράς του πάντως ο Tούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι καλοδεχούμενοι για νέες συζητήσεις. “Έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι ως δύο γείτονες, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να καθίσουμε με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους να μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και να λύσουμε αυτό το θέμα” τόνισε ο Ακάρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος